У шкірно-венерологічному диспансері в Кропивницькому скоротять кількість ліжок

© Сергей Кроть

Кількість ліжкок у стаціонарі обласного шкірно-венерологічного диспансеру в Кропивницькому скоротять. Нині у диспансері сто п’ять стаціонарних ліжок, де щороку отримують лікування чотири тисячі людей.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на UA: Кропивницький.

Кропивничанин Сергій Компан лікується у диспансері кілька разів на рік. У чоловіка псоріаз:

“Я в цій лікарні, на стаціонарі, перебуваю вже тридцять років. І крім лікування в цій лікарні, мені нічого не допомагає. Курс лікування – місяць. Буває, що і два рази на рік. Тут же не тільки я один. Скільки людей приходить, скільки дітей везуть. Я проти того, щоб закрили диспансер. Куди їхати? В Київ, Дніпро, Харків? Це обласний центр, а єдину лікарню закривають”.

Лікар Антон Алєксєєнко розповів, що не розуміє, як працюватимуть з 1 квітня:

“Ми йдемо навпомацки, конкретно ніхто нічого нам сказати не може. Чи залишимось працювати, чи не залишимось, чи буде фінансування, чи не буде, чи будуть зарплати – не ясно. Потрібно, щоб був чіткий алгоритм дій”.

За словами головної лікарки Мар’яни Попович, щороку у диспансері, в стаціонарі та амбулаторно, отримують медичну допомогу понад сто тисяч жителів області:

“Національна служба здоров’я декларує: якщо ми говоримо про дерматологічну послугу, надавати тільки амбулаторну медичну допомогу. Це надання допомоги в умовах поліклініки і денного стаціонару при поліклініці. Цілодобових стаціонарів Служба здоров’я не бачить. А вони потрібні. Ми маємо тяжких хворих з пухирчаткою, важкохворих дітей, яким потрібен цілодобовий нагляд лікаря, медикаменти повинні використовуватись кожні три години. Не зможе поліклініка спрацювати о дванадцятій ночі, о третій ночі”.

Яку кількість стаціонарних ліжок залишать, визначать після укладання угод з національною службою здоров’я. Про це сказав директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко:

“Скільки ліжок має залишитися для оптимального навантаження – бо є окремі специфічні стани, які потребують стаціонарного лікування – вони збережуть цю кількість ліжок. Якщо ні, тоді вони будуть в інших багатопрофільних установах надавати цю допомогу, бо це важкі стани, пов’язані з терапією, реанімаційними станами. Насправді, більшість дерматологічних захворювань лікуються амбулаторно”.

Олег Рибальченко додав, що більш конкретно зможе сказати в середині березня.

Зазначимо, з 1 квітня, за другим етапом медичної реформи вторинної і третинної ланок, тобто послуг, які надають лікарі-спеціалісти, більшість медичних послуг для українців стануть безкоштовними, за них платитиме держава в особі Національної служби здоров`я. Щоб отримати гроші від держави, медичний заклад має відповідати вимогам, тобто довести державі, що може надавати відповідні послуги. Нині, за постановою Кабміну №65 про порядок реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення, визначили двадцять сім пакетів медичних послуг і тарифи.

Нагадаємо, у Світловодську хочуть модернізувати приймальне відділення райлікарні.

Читайте також: На Кіровоградщині почали перевірку лікарень на готовність до коронавірусу

Поширити:

Залишити коментар:

коментар