“Замороження” людини, оживлення мозку, штучні нерви: досягнення медицини за рік

©pixabay.com

Медицина не стоїть на місці, і люди з нетерпінням чекають на нові відкриття, що вплинуть на їхнє здоров’я. У 2019 році у світі тестували вакцини, оживляли мозок та намагалися краще дослідити депресію. hromadske зібрало найголовніше.

Пересадка шкіри від свині до людини

В американському штаті Массачусетс пацієнту з опіком вперше пересадили шкіру свиней. Тварин генетично модифікували таким чином, щоб їхні тканини не викликали відторгнення. Пацієнту пересадили шматок шкіри розміром 5 на 5 сантиметрів. Він прожив із ним п’ять днів, потім цей шматок видалили та пересадили пацієнтові шкіру з власного стегна.

Шкіру свиней можна використовувати як тимчасову «латку», доки готують повноцінний трансплантат. Це допоможе уникнути великих втрат крові у перші дні після травми. Втім така пересадка має ризики: контакт із чужорідними клітинами може викликати у людини запалення, яке ще сильніше зашкодить тканинами пацієнта. Також тварина може заразити людину вірусами.

Ремісія у пацієнтів із ВІЛ

У березні стало відомо, що вченим вдруге в історії вдалося досягти стану ремісії у ВІЛ-позитивної людини після того, як їй пересадили стовбурові клітини. Ремісія — це послаблення ознак захворювання, хвороба нікуди не дівається з організму, але стає контрольованою та не має проявів.

Неназваний житель Лондона перебував у стані ремісії вже 18 місяців і не продовжував приймати терапію. За декілька днів стало відомо про ще один випадок ремісії.

Крім ВІЛ, пацієнти мали злоякісне захворювання. Їм пересадили кістковий мозок від донора з мутацією в гені CCR5, яка забезпечує її носію стійкість до зараження ВІЛ. Пересадка призвела до ремісії ВІЛ-інфекції та злоякісного захворювання.

Вперше ремісію у ВІЛ-позитивної людини зафіксували 10 років тому в Німеччині. Вчені вважають, що позитивний результат у двох інших пацієнтів свідчить про те, що випадок 10-річної давності не був аномалією й лікування на основі мутації в гені CCR5 можливе. Однак такий спосіб лікування не підійде мільйонам ВІЛ-позитивних людей: за словами вчених, пересадка кісткового мозку застосовувалася, насамперед, для лікування раку, а не ВІЛ. Науковці сподіваються, що цей спосіб лікування допоможе в розробці ліків проти вірусу імунодефіциту людини.

А вже в листопаді американським вченим вперше за 19 років вдалося виявити новий штам ВІЛ. Він є частиною версії ВІЛ-1 групи М — того самого сімейства підтипів вірусу, що винен у глобальній епідемії. Вченим важливо знати всі підтипи вірусу, щоб гарантувати ефективність тестів, які використовуються для виявлення захворювання. Також це необхідно для розробки методів лікування і профілактики. Тому науковці запевнили, що приводу для паніки немає.

Вакцина проти хламідій

Дві вакцини проти хламідіозу вперше пройшли початкові тести на безпеку на людях. Тестування проходило протягом 2016-2017 років, але про його результати вчені повідомили лише цьогоріч.

Під час дослідження не зафіксували жодних побічних ефектів, крім легкої реакції на щеплення. Надалі проведуть додаткові дослідження, щоб визначити, чи здатна вакцина повністю захистити від інфекції та яка доза для цього потрібна.

Оживлення мозку тварин

Американським вченим вдалося відновити клітинну активність та кровообіг у мозку мертвої свині через 4 години після її смерті за допомогою «штучної крові». Вони виявили, що смерть клітин мозку можна зупинити й деякі зв’язки в мозку можна відновити. Це відкриття може допомогти у вивченні хвороби Альцгеймера.

Технологія не дає можливості оживити мертвий організм, однак відновлює діяльність клітин, кровоносних судин та активує метаболізм.

Щоб використати подібну технологію в експерименті з людськими мізками, вчені мають створити такий склад «штучної крові», який підходитиме людському організму і зможе живити людський мозок після смерті.

Згодом японським вченим вдалося підтримувати життєздатність і функції тканин мозку миші майже упродовж місяця після її смерті.

В експерименті дослідники використовували спеціальний пристрій для зволоження тканин мозку. Завдяки цьому пристрою тканині мозку не потрібно постійно бути зануреною в рідину: вона могла отримувати поживні речовини з вологою середовища через напівпроникний канал, який дозволив не порушити газообмін. На 25-й день мозок зберіг приблизно 97% активності.

Дослідники вважають, що їхня методика допоможе розробити найкращий метод для трансплантації органів. Раніше підтримувати органи чи тканину для трансплантації більше декількох днів було важко через їхнє швидке висихання.

Штучні нервові клітини

Британські науковці створили штучні нервові клітини, які в майбутньому можна буде використовувати для лікування людей. Це крихітні чіпи, зроблені з кремнію, на які дослідникам вдалося перенести електричні властивості клітин мозку. Вони відтворили два типи нейронів: нервові клітини з гіпокампа — частини мозку, що відповідає за пам’ять, та клітини, що беруть участь у контролі дихання.

Вчені хочуть залучити штучні нервові клітини до лікування хвороб, за яких нейрони дегенерують та відмирають — наприклад, хвороби Альцгеймера чи серцевої недостатності.

«Замороження» пацієнта

Науковці у США «заморозили» пацієнта для того, щоб провести операцію та усунути його смертельні травми. Дослідники охолодили тіло людини до 10-15°C шляхом заміни всієї його крові крижаним фізіологічним розчином.

Мозкова діяльність пацієнта майже повністю припинялася. Потім тіло відʼєднали від системи охолодження і перемістили в операційну. У хірургів було 2 години, щоб провести операцію та усунути травми перед тим, як тіло розігріється і серце перезапуститься.

Науковці планують провести ще 9 таких операцій із людьми, які отримали вогнепальні чи ножові поранення, чи з тими, у кого зупинилося серце. Оприлюднити результати дослідження обіцяють у наступному році.

3D-друк у медицині

У США створили 3D-принтер Form 3b для друку зубних протезів. Пристрій використовує під час друку метод стереолітографії — коли ультрафіолетові лазери опромінюють спеціальну рідку смолу, завдяки чому вона стає твердою і набуває необхідної форми. Він може друкувати зубні протези, коронки, мости та інші матеріали для стоматології.

А в Італії 13-річному хлопчику на 3D-принтері надрукували вухо. Хлопчик народився із вродженою вадою — мікротією, коли вушна раковина не розвивається або відсутня зовсім. Хірурги використали хрящ із грудної клітки пацієнта, щоб створити нове вухо. Його надрукували на 3D-принтері, скопіювавши форму вуха мами хлопчика. На таку операцію очікують ще декілька дітей.

Вченим з Ізраїлю вдалося надрукувати на 3D-принтері живе серце. Матеріалом для серця стали жирові людські клітини, які перетворили на стовбурові клітини серцево-судинного м’яза та поєднали зі сполучною тканиною. Після досліджень серце можна буде використовувати в трансплантології. Розробники вважають, що в найближчі десятки років можна буде створити будь-який орган для пересадки, враховуючи особливості кожного пацієнта.

hromadske – незалежне медіа, створене журналістами. Ми зможемо розказати більше історій, якщо ви підтримаєте нас. Долучайтеся до спільноти друзів hromadske на Спільнокошт.

Шкода вейпінгу

Тільки у США за рік зафіксували 54 смерті через куріння вейпу. Вчені з Пенсильванії виявили, що рідина для вейпу, що не містить нікотину, впливає на серцево-судинну систему. Однак невідомо, яка саме хімічна речовина могла спричинити зміни у роботі серцево-судинної системи.

До досліджень долучились і німецькі науковці. Вони з’ясували, що активне куріння е-сигарет впливає на порушення функції ендотелію — внутрішнього шару клітин, якими вистелені капіляри, судини та серце. Науковці заявили, що вейпінг навіть при короткочасному курінні впливає на кровоносні судини серцево-судинної системи, головного мозку та легень.

Дослідження депресії

За останніми даними ВООЗ, найпоширеніший психічний розлад — це депресія. У всьому світі близько 264 мільйонів людей страждають від цього психічного розладу, і ця кількість зростає.

У цьому році науковці намагалися виявити передумови та способи запобігання депресії. Навіть залучили штучний інтелект, зокрема для вивчення того, чому вживання антидепресантів не впливає на стан деяких пацієнтів.

Американські вчені заявили, що щоденні фізичні вправи по 35 хвилин знижують імовірність виникнення депресії, зокрема у тих людей, які мають генетичну схильність до психічних захворювань. А життя біля моря покращує психічне здоров’я людей, допомагає в боротьбі з тривожністю та депресією.

Євгенія Луценко, hromadske

Поширити:

Залишити коментар:

коментар