Кропивницькі активісти передали в тубдиспансер обладнання на майже 120 тис. грн

Обласний протитуберкульозний диспансер у Кропивницькому отримав нове обладнання, вартістю майже 120 тис. грн. Ці кошти зібрали громадські активісти Кіровоградського обласного відділення ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” у рамках проекту “100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині”.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Учасники проекту передали медикам електрокардіограф, шейкер, біохімічний аналізатор та два столи у реанімацію.

За словами активістів, одна з п’яти основних причин смерті людей по всьому світу – це туберкульоз. Через фінансове становище та просто психологічне виснаження протягом довготривалого та дорогого лікування 6% пацієнтів відмовляються від терапії, що й призводить до невтішних наслідків. На цьому наголошувалося під час передачі обладнання. Учасники проекту сподіваються, що надане обладнання полегшить процес лікування на базі обласного тубдиспансеру.

“Якщо брати узагальнені цифри, то одна людина з діагнозом мультирезистентний туберкульоз за добу витрачає 800-1500 грн. тільки на протитуберкульозні препарати. У нашій лікувально-профілактичній установі ліки закуплені і видаються хворим безкоштовно”, – розповіла керівниця тубдиспансеру Галина Горенко.

Також лікарі активно практикують методику ДОТ-супроводу – лікування хворих під контролем. За цією системою, додому до пацієнта (чи в будь-яке зручне для нього місце) виїжджає фахівець, який забезпечує психологічну підтримку та контролює вчасність прийому потрібних ліків.

Нагадаємо, новозбудований ФАП у Черняхівці прийняв перших пацієнтів.

Читайте також: 75-річна спортсменка з Кропивницького безкоштовно отримала новий кардіостимулятор

Діана Коверзнєва для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар