Маловисківська ОТГ хоче відсудити 7,5 млн грн у райдержадміністрації

© pixabay.com

Маловисківська міська рада звернулась до Господарського суду за фактом недоотримання 7,5 млн грн податку з доходів фізичних осіб (ПДФО). В ОТГ стверджують, що установи, які знаходяться на їхній території не сплатили ПДФО до бюджету громади. А в Маловисківській РДА, куди власне і сплатили цей податок, запевняють, що усе відбулося в рамках закону.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією з офіційного сайту Маловисківської міськради.

В ОТГ вважають, що протягом 2016-2018 рр. недоотримали близько 7,5 млн грн ПДФО від установ, розташованих на території громади.

Наприкінці лютого 2018 р. в ОТГ виявили факти недоплати суми ПДФО такими установами:

  • Територіальний центр соціального обслуговування населення Маловисківського району;
  • відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської РДА;
  • НКП «Маловисківська центральна районна лікарня»;
  • КНП «Маловисківський центр первинної медико – санітарної допомоги».

“Усі ці установи розташовані у місті Мала Виска… Але замість того аби поповнювати бюджет міської ради, податки вони сплачують на рахунки сільських рад, які не увійшли до складу ОТГ. 7,5 млн грн для нас величезна сума, яка дозволила б реалізувати низку важливих соціальних проектів.

Для порівняння: на ремонт дитячого садочку «Чебурашка» було витрачено близько 1,6 млн грн, на капітальний ремонт дороги між Малою Вискою та Паліївкою – 1,5 млн грн. Тож не складно зрозуміти скільки б ми могли зробити на користь громади соціальних проектів, отримавши фінансовий ресурс у 7,5 мільйонів гривень», – говорить Маловисківський міський голова Юрій Гульдас.

Після виявлення фактів несплати ПДФО адміністрація Маловисківської міської ради розпочала «перемовини» із керівництвом РДА та керівниками структурних підрозділів РДА,- боржників ПДФО. Перші листи із констатацією фактів недоплати було спрямовано у лютому 2018 року. (Документ 1; Документ 2)

У відповіді на звернення керівництво Маловисківської РДА, посилаючись на Бюджетний Кодекс, констатувало: «перерахування коштів з податків фізичних осіб проведена відповідно до чинного законодавства України». (Документ 3).

Окрім того, після повідомлень боржників про факт недоплати ПДФО, з липня 2018 року керівники даних установ розпочали процес перереєстрації установ на інші юридичні адреси (підстава – розпорядження Маловисківської РДА) не змінюючи при цьому фактичного місцезнаходження.

Так, Територіальний центр соціального обслуговування, відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської РДА; КНП «Маловисківський центр первинної медико – санітарної допомоги» перереєстрували місцезнаходження юридичних осіб – с. Велика Виска, а КНП «Маловисківську районну лікарню» – с. Оникієво, яке розташоване за 30 кілометрів від їх фактичного місцезнаходження.

3407c789068077cd7f4b9d03baf676e4.png

“Ми відслідковували ситуацію. Всі факти, які, на наше переконання, обмежують право громади на отримання ПДФО було викладено у окремих листах – зверненнях до органів ДФС, Прокуратури Кіровоградської області, Управління захисту економіки в Кіровоградській області. Адже виявлені факти – це пряме порушення ст. 64 Бюджетного Кодексу, де чітко передбачено, що ПДФО, який сплачується податковим агентом-юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) зараховується до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням цього податкового агента в обсягах податку, нарахованого на виплачені фізособі доходи”. – коментує ситуацію юрист Маловисківської міської ради Тетяна Захватихата. – “Крім цього підпунктом 168.4.3 п. 168.4. ст. 168 ПКУ передбачено, що суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу”.

Наразі, Маловисківська міська рада звернулась до Господарського суду Кіровоградської області аби в судовому порядку повернути кошти, що сприятимуть соціально-економічному розвитку території та її мешканців.

Маловисківська ОТГ – перша в області створена об’єднана територіальна громада, яка три роки поспіль на практиці демонструє успішні приклади впровадження реформи децентралізації. Перший за півстоліття ремонт водогону у Паліївці, реконструкція та ремонти закладів освіти, оновлення вуличного освітлення та капітальні ремонти доріг, започаткування двох масштабних фестивалів ( «Авіафест» та «Дорога до миру»), залучення недержавних коштів та участь у міжнародних проектах – всі ці досягнення зробили громаду відомою далеко за межами області.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар