На Кіровоградщині перша громада московського патріархату перейшла до Православної церкви України

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© radiosvoboda.org

Громада села Перегонівка Голованівського району першою в Кіровоградській області перейшла до Православної церкви України. Таке рішення прийняли сьогодні, 24 січня, під час зборів громади в приміщенні Перегонівського сільського будинку культури.

Про це Першій електронній газеті повідомили в Голованівській РДА.

Участь у зібранні взяли близько 200 прихожан Храму Воздвиження Хреста Господнього. За перехід під канонічне підпорядкування Управління Кропивницької єпархії Православної церкви України проголосувала більшість – 160 осіб. Троє утрималося. Настоятеля храму запросили на збори, але він не прийшов.

За словами голованівського благочинного протоієрея отця Михайла, перехід до ПЦУ був ініціативою громади – люди самостійно організувалися, зібрали підписи і звернулися до сільського голови з проханням провести збори.

«Мені зателефонували кілька днів тому і запросили на збори. Для мене таке рішення стало дуже приємною новиною”. – зазначив о.Михайло. – “Ми пишаємося тим, що перша церква, яка перейшла від Московського Патріархату до Православної Церкви України – саме в Голованівському районі. Сподіваємося, що така позиція громади стане гарним прикладом і для інших вірян. І ми з вірою в Бога й Україну нарешті відродимо справжню українську церкву!».

Нагадаємо, 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій передав предстоятелю новоствореної Православної церкви України Епіфанію посох і томос, який проголошує автокефалію Православної церкви України. Згідно з цим документом, Вселенський патріархат проголошує створену в межах України автокефальну Церкву своєю духовною донькою з кафедрою у Києві. Таким чином процедура отримання Україною церковної незалежності була офіційно завершена.

Учора, 23 січня, після того, як очільник міста Андрій Райкович закликав релігійну громаду підтримати його ініціативу і передати храм до єдиної помісної Православної церкви України, туди приїхали священнослужителі церкви московського патріархату і привезли в автобусах своїх віруючих. У храм також прибув митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф, який у 2017 році підписувався під привітанням з днем народження президенту країни-агресора Путіну. Священники церкви московського патріархату оперативно організували збори, на яких відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату про надання томосу ПЦУ. А також ухвалили рішення залишити Храм Успіння Пресвятої Богородиці під московським патріархатом.

Докладніше про релігійні баталії у Кропивницькому читайте у нашій статті “Як “московські” священники опиралися переходу кропивницького храму до ПЦУ”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар