Крадії продовжують чинити диверсії на електромережах області

© прес-служба ПрАТ «Кіровоградобленерго»

На Кіровоградщині не припиняються крадіжки майна ПрАТ «Кіровоградобленерго». Зловмисники обкрадають трансформаторні підстанції та зрізають елементи електроопор. Через ці диверсії мешканці населених пунктів часто залишаються без електропостачання.

Про це Першій електронній газеті повідомив прес-секретар ПрАТ «Кіровоградобленерго» Сергій Богомільчук.

Нагадаємо, 1 липня 2017 року у Кропивницькому, Світловодську, Олександрії та Знам’янці було припинено постачання води. Унаслідок крадіжки кутника з опори напругою 150 кВ у м. Світловодську впала електроопора, яка живить насосні станції 1 і 2 підйому водогону ” Дніпро-Кіровоград”.

Так, 29 вересня в Малій Висці близько 14-00 припинилося електропостачання частини міста. Без електроенергії залишилися житловий сектор мікрорайону Вись, районна лікарня, військкомат… На місце прибула оперативно-виїзна бригада Маловисківського РЕМ і з’ясувалося, що причиною знеструмлення стала скоєна серед білого дня крадіжка обладнання – невідомі особи розукомплектували закриту трансформаторну підстанцію. За даним фактом порушили кримінальне провадження, загальна вартість викраденого – понад 30 тисяч гривень.

ffe1b45e4c775919e6bf07040f9aab83.jpg

За кілька днів частину майна енергокомпанії було виявлено, вже традиційно, на території місцевих пунктів прийому брухту. Фрагменти обладнання вилучили правоохоронці, речові докази долучено до матеріалів кримінального провадження.

Не довго залишалися інкогніто й любителі поживитися за чужий рахунок. Працівники служби захисту економіки ПрАТ «Кіровоградобленерго» спільно зі співробітниками Маловисківського відділу поліції в результаті проведених оперативно-розшукових заходів встановили, що підстанцію розтрощили два жителі району 1986 та 1987 років народження, один із яких вже має судимість за крадіжки, а інший – за виробництво та збут наркотиків. Тепер на них очікують слідство та суд.

47e3763dd8a042d7d7b9d5f9aebb744c.jpg

Не лишають зловмисники без уваги й металеві опори високовольтних ліній електропередачі. В середині вересня під час проведення планових робіт на ПЛ напругою 150 кВ працівники служби ліній виявили, що в безпосередній близькості від села Диківки Знам’янського району «металісти» пошкодили п’ять опор, загалом викравши 208 метрів кутника вагою більше 1 200 кілограмів. Користувалися вони газовим різаком, кутників «нарізали» майже на 37 тисяч гривень.

6ef6ceab5656d447e0e581e75304aeba.jpg

7a4292bf3bf78a1690547953a332cb79.jpg

В результаті проведеної працівниками служби захисту економіки ПрАТ «Кіровоградобленерго» роботи частина кутників «знайшлася» знову ж таки на прийомному пункті. Кутники вилучили працівники Знам’янського відділу поліції.

Як було встановлено, крадіжку скоїли троє безробітних знам’янчан 1974, 1986 та 1964 років народження, двоє з яких вже відбували покарання за грабіж. Зараз щодо них проводяться слідчі дії.

873e3edcdde5985563ef1a111fa302fb.jpg

Усього з початку року на території області виявлено 58 крадіжок енергетичного майна, до кримінальної відповідальності притягується чи вже притягнуто 17 осіб. Ось така статистика, за сухими цифрами якої знеструмлені лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти комунальної інфраструктури, промислові та сільськогосподарські підприємства, цілі населені пункти. Часто стихійне лихо приносить менше шкоди, ніж дії зловмисників. Зазначимо, що за статтею 194-1 ККУ «Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики» передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років, а у випадку настання тяжких наслідків – до 15. І ці наслідки цілком можуть настати. Ураження електричним струмом чи падіння металоконструкцій загрожують як самим зловмисникам, так і абсолютно непричетним до їх справ людям.

Не меншою є вина й тих, хто скуповує крадене, цим самим стимулюючи розкрадачів до нових діянь. Потім такі ділки роблять круглі очі й розігрують цілковите нерозуміння джерела походження того, що їм принесли на приймальний пункт і раптово «забувають» імена своїх часто вже постійних клієнтів.

Для того, аби ефективно протидіяти зловмисникам, зусиль енергетиків і правоохоронців недостатньо. Просто неоціненну допомогу в боротьбі з розкрадачами енергетичного майна можуть надати небайдужі та законослухняні громадяни. Інформація щодо осіб, які здійснюють крадіжки чи скуповують крадене – на вагу золота, тому просимо мешканців області не залишатися осторонь проблеми.

Телефони оперативного чергового служби захисту економіки ПрАТ «Кіровоградобленерго»: (0522) 35-82-31, (067) 520-40-79 (цілодобово).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар