У Кропивницькому триває проект “Будь видимим”

Автори програми «Будь видимим» Ірина Ткаченко та Сергій Ткаченко з Агенції сталого розвитку «Хмарочос», переконані, що безпечне місто починається з маленьких кроків підвищення безпекової культури і свідомості пішоходів, велосипедистів та водіїв. Важливу роль у цьому відіграють світловідбивні системи захисту пішоходів та велосипедистів – флікери, рефлектор, світловідбивні наліпки, брелки, браслети, нашивки тощо. За перший місяць проекту було поширено 1465 світловідбивних брелоків, проведено безпековий форум, близько 20 просвітницьких заходів та три вуличні акції.

Проект «Будь видимим» – єдиний з Кіровоградщини, підтриманий в рамках конкурсу грантів Інноваційного фонду з питань взаємодії поліції з громадою на засадах партнерства в рамках Проекту підтримки підготовки поліцейських (PTAP Police Training Assistance Project – PTAP), що реалізовується в Україні компанією “Агрітім Канада Консалтинг Лтд” за фінансової підтримки уряду Канади.

«Ми аналізували досвід європейських країн, зокрема Естонії, де я мала стажування. Ці підходи працюють, зменшуючи ДТП за участю пішоходів та велосипедистів в 5-6 разів. Виготовлення брелоків, що мають здатність повертати світло фар та ліхтарів, створюючи ефект «світлячка», є важливим компонентом проекту. Ми посилюємо просвітницьку роботу з дітьми та дорослих, залучаючи поліцейських, які в комплексі розповідають учасникам заходів про безпеку, етику пішоходів велосипедиста та про силу світловідбивних систем захисту», каже автор проекту Сергій Ткаченко.

f07ba3faaa1f90a0721e00d1ab841f3b.jpg

Про проект «Будь видимим»

В рамках проекту передбачено заходи з налагодження діалогу між представниками освітянських спільнот, поліції, зокрема Управління патрульної поліції в Кіровоградській області, яке впроваджує програму Шкільних офіцерів поліції та регулярно проводять навчальні та просвітницькі кампанії для школярів, журналістами, представниками органів місцевого самоврядування тощо.

Тематика зустрічей – комплексні заходи підвищення безпеки пішоходів, зокрема із використанням світловідбиваючих елементів, обговорення успішних міжнародних практик з використанням світловідбивних елементів та пошук шляхів їх використання в нашому місті, обмін досвідом та кооперація зусиль.

Також будуть проведені майстерні з виготовлення флікерів та світловідбивних елементів, заплановано створення онлайнової карти «Кропивницький – безпечне місто для громади» та просвітницьких роликів про те, як захистити себе за допомогою світловідбивних елементів. Ролики будуть поширюватися в соціальних мережах, на сайтах партнерських ЗМІ, в освітніх закладах під час просвітницьких заходів. Їх зможуть використовувати інші громади, як і розроблені презентаційні матеріали про підвищення безпеки пішоходів на дорозі.

692e03fbc7c3f3502e527bae939b02ce.jpg

Проект поширився на всю Кіровоградщину – про силу світлові дивних елементів вже знають у Світловодську, Піщаному Броді, Малій Висці, Новоукраїнці, Федорівці, Степовому, Первозванівці, Назарівні, Цибулевому тощо.

Оксана Білоброва, очільниця Відділу зв’язків з громадськістю УПП в Кіровоградській області, наголосила:

“Дуже важливо охоплювати географічно школярів з області. Опіка шкільних офіцерів поліції високо цінується дітьми. Просвітницькі зустрічі – це завжди позитив, можливість отримати пораду чи відповідь на своє питання. Діти бачать друзів в особі поліцейських, а світловідбивний брелок захищатиме дитину навіть тоді, коли ми будемо на відстані”.

(звіт першого етапу проекту)

5c479561358bb6bf1cfdd127c4ac9a87.jpg

Про світловідбивні елементи мовою фактів

  • У Фінляндії рефлектор визнали винаходом минулого сторіччя.
  • В Україні через відсутність у пішохода світло відбивного елемента не штрафують, так як це не передбачено законодавством. Та в Правилах дорожнього руху у розділі 4 (пункт 4.4.) “Обов’язки і права пішоходів” прописано: «У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світловідбиваючі елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху».
  • Світловідбивачі стали неодмінним атрибутом пішохода у Фінляндії, Естонії, Латвії. У Великобританії в 2001 році компанія Nationwide роздала 6 мільйонів відбивають світлоаксесуарів всім учням початкових шкіл країни, і вже протягом наступного календарного року кількість ДТП за участю дітей цього віку знизилося на 26%.
  • У багатьох країнах, зокрема і в Білорусі, носіння світловідбивачі для пішохода є обов’язковим. Правоохоронці мають право штрафувати пішоходів, які в темну пору доби знаходяться на неосвітлених вулицях і шосе без світловідбивних елементів. наприклад, сума штрафу в Латвії становить 2 лата, що дорівнює приблизно 4 доларів, у Західній Європі штраф може сягнути до 20 євро.
  • Радимо прочитати про те, як зробити себе чи своїх рідних видимими на дорозі та узбіччях в темний період доби у статті “Я є, я поруч: брелок, який врятує від смерті”

«Дуже важливо розказати дорослим про силу світловідбивних елементів. Логічним видається мати хоча б міську програму, медійно-просвітницьку, яка б доповнилася забезпеченням світловідбивними елементами, наприклад, учнів перши класів міста. Ми вже маємо прилади, коли після наших презентацій органи місцевого самоврядування цю ідею підхоплювали. також важливо донести важливість використання світло відбивних систем захисту до батьків – це ті люди, які першими мають подбати про безпеку дитини. І мова йде не тільки про брелки чи нашивки: варто звертати увагу на одяг та взуття, яке ми купуємо дітям, рюкзаки тощо – перевагу варто віддавати тому, що вже має світло відбивні нашивки чи декоративні елементи», – додає Ірина Ткаченко.

76e930373aee14533a475f639d0963ba.jpg

Авторка зазначає, що завдяки проекту “Будь видимим” вони познайомилися зі стартапом, аналогів якому немає в Україні ««Блік-блік» світловідбивні речі».

“Команда «Блік-блік» – сімейна компанія, яка виробляє дизайнерські наліпки (засновниці – Ольга Ларіна, Катерина Ларіна, Дмитро Ларін, фотограф Марія Ларіна). Вони теж вірять у силу світловідбивних речей і переконані, що безпекову культуру людей можна розвивати та посилювати. Ми написали засновницям і розказали про проект “Будь видимим”: і отримали чергову порцію натхнення і віри в те, що ми робимо! Ще у серпня ми отримали зразки стікерів та брелків, які виготовляють у “Блік-блік”: ми готуємося їх потестувати та продемонструвати їхню силу в сутінках та темряві. А спеціально для сутінкового велопробігу містом, який ми запланували, ми замовили для учасників дизайнерські світловідбивні наліпки на велосипеди та шоломи. Безпека веломобільних школярів у місті – одна з пріоритетних!”, – каже Ірина Ткаченко.

d7d7d1cd5111bb1657675e30610c4668.jpg

Проект легко мультиплікується – ми показуємо дієві моделі просвітницької роботи у сфері безпекової культури школярів, велосипедистів та інших вразливих пішоходів

Про цей приклад мультиплікації ми з Сергієм Ткаченком розповідаємо і в рамках проекту “Будь видимим”: Немішаївська громада (Бородянський район Київської області) після тренінгу з урбаністики, який ми провели на запрошення Сергія Замідри в рамках заходів грантової угоди селищної ради та Ради Європи “Партнерство заради належного врядування“, створили селищні брендовані світловідбивні брелки, аби кожен школяр селища мав додатковий захист від темряви та був видимим на дорозі у темний період доби. Також відбулися просвітницькі заходи з залученням правоохоронців, які нагадали учням про правила поводження на дорозі та про безпеку загалом.

705ad5158031d120d9bd6b58f2d5bec2.jpg

Надихнув громаду на такий проект досвід Патрульної поліції Кіровоградської області, яка успішно реалізувала проект “Світлячки” в рамках програми “Активні громадяни” від Британської ради (автори проекту – Оксана Білоброва та Сергій Ткаченко).

75e9fe5c3be9ca24b592bc330f071304.jpg

Програма «Будь видимим» логічно продовжує підтримані у свій час Британською радою в рамках «Активні громадяни» проекти «Видимий – значить живий» (автор – Олег Петренко) та «Світлячки» (автори – Оксана Білоброва та Сергій Ткаченко) (регіональний партнер Прес-клуб реформ, координаторка Вікторія Талашкевич).

Є сталість ідеї та проектних рішень її втілення. І ця безпекова ідея безперечно належить до категорії ідей, вартих поширення. Проект легко мультиплікується – ми показуємо дієві моделі просвітницької роботи у сфері безпекової культури школярів, велосипедистів, інших вразливих пішоходів – приклад Немішаївської громади свідчить, що якщо безпека в пріоритеті, то ресурси знаходяться.

Протягом двох місяців проекту “Будь видимим” для пішоходів-школярів та велосипедистів, інших вразливих категорій пішоходів (мами з візочками, люди з інвалідністю) будуть поширювати світловідбивні брелки “Будь видимим”.

03e3bf9f916fb7367fd3045451c84bc6.jpg

Також ми на одній із зустрічей розповіли про світловідбивні брелки нашим друзям з Кременчука, які теж мають цікавий проект у партнерств із патрульною поліцією – «Літня патрульна академія», в рамках якої вони теж виготовили тираж світловдібивних брелоків.

Про концепцію кропивницького світловідбивного брекла «Будь видимим»

Автор дизайну світловідбивного брелка – Артем Луценко, Frame Studio Кропивницький. У портфоліо Артема – розробка дизайну світловідбивного брелка в рамках проекту “Світлячки”, який втілювала Патрульна поліція Кіровоградської області за підтримки програми “Активні громадяни” (Active Citizens Ukraine).

07c55c62090f6fc54fba6be62a7e3d78.jpg

Дизайн світловідбивного брелка обрано з врахуванням його читабельності, інформативності та відповідності візуального стилю міста, який Артем розробляє в рамках проекту Мости до міста. Кропивницький.

Помаранчевий колір символізує світло і є символом тепла, яскравості сонця. Надписи на поверхні брелки двомовні, аби англомовні мешканці міста теж реагували на нього.

Про технічні характеристики світлоповретаючого брелка “Будь видимим”

Властивості світлоповертачів повинні відповідати вимогам Євростандарту EN 13356 «Про засоби особистого захисту». Тільки такі елементи здатні забезпечити належну безпеку пішоходів на дорозі в темний час доби. За европейськими стандартами світлоповертачі повинні повертати світло на відстані не менше 160 метрів, ічерез великий гальмівний шлях шляху автомобіля. Світлоповертачі компанії «РЕФЛАЙТ», яка виготовляє брелки для проекту “Будь видимим”, перевищують норму стандарта в 1,5-2 рази, що підтверджується дослідними випробуваннями в державному випробовувальному центрі і відповідає значенню – 600- 800 C.I.L (коефіцієнт сили світла), при номінальному значенні – 400 C.I.L.

049c6a3e656031cffa9630a72c61e20b.jpg

Наступні події

Картування. У Кропивницькому молодь міста в рамках проекту Будь видимим / Be visible, створюватиме онлайн-карту “Кропивницький – безпечне місто для громади”. Мета компоненту – показати прояви небезпеки і безпеки міста інфографічно. Залучення молоді у цей дослідницький компонент проекту є важливим з огляду посилення комунікації між молодими людьми та поліцією, а також картування провокує до заглиблення в свою громаду, пошук причин небезпеки в місті та пошук шляхів їх вирішення через звернення до міської ради (карта показує точки і концентрації небезпеки з погляду громади, це дані, з якими можна працювати як фактами). Процес картування захопливий і відбуватиметься у співдії з поліцією, журналістами, урбаністами тощо.

Майстерні з виготовлення світло відбивних брелоків – захоплююча серія майстер-класів, на яких як вчителі. так і учні матимуть можливість виготовити індивідуальний світло відбивний брелок з спеціальної світлоповертаючої тканини.

#PTAP #PTAPcommunitypolicing #CPIF
#BeVisibleБудьВидимим
#Похмарочосимо
#КропивницькийБезпечнеМістоДляГромади
#БоБезпечнеМісто

61c6a7a1ba06daeca7f82ea57d4d22f8.jpg

dcff9452bb43ae2ddf7ffa3697d5f4e5.jpg

e8fae2bb90dd3ceac878177d93986962.jpg

2bef2f561006f52a30a20342903a3143.jpg

b9529802deac8c92ccb4be9a482f377d.jpg

58a728bf00b51510fa60744299ee5960.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар