Кропивничани просять дозволу поквартирно переходити на “автономки”

© poradu24.com

В Єдиній системі електронних петицій зареєстровано звернення з проханням дозволити поквартирно встановлювати “автономки”. Зокрема, авторка петиції наголошує на неефективності централізованого опалення та просить створити програму переходу міста на автономне опалення.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Текст петиції подано без редакції.

“Централізоване опалення, всім відомий факт, не є енергоефективним. Підтримання та створення котелень вимагає суттевих коштів, система розбалансована, а отже тепло до багатьох домівок доходить дуже низької якості. Люди не задоволені – борги зростають, що не сприяє вирішенню проблеми конкретних абонентів і міста загалом.

Портібно перенімати досвід розвиненних европейських країн! Значно еконімніше надати всім охочім можливість самостійного переходу на індивідуальне опалення, або можливість переходу на міні-котельні окремих багатоквартирних домів. Просимо створити програму переведення міста на індивідуальне/автономне опалення (поквартирно чи побудинково).
За раціональне використання коштів та ресурсів”!

Читайте також: У новому опалювальному сезоні кропивничани більше платитимуть за тепло

Автор петиції: Бондаренко Наталя Олександрівна

Дата початку збору підписів: 11 вересня 

До кінця збору підписів залишилось: 

Станом на 12 вересня петицію підписали 38 осіб із 450 необхідних.

Підписати петицію можна тут.


Нагадаємо, у червні 2016 року представники ініціативної групи жителів Кропивницького, які бажали відключитись від централізованого опалення, стверджували, що міська влада, лобіюючи інтереси теплових компаній, не дозволяє півтисячі жителям міста відключитись від мережі.

Згодом заступник міського голови Олександр Мосін та представники ДП «Кіровоградтепло» відкинули звинувачення, з якими у їх сторону виступили активісти ініціативної групи мешканців міста. Представники влади та теплогенеруючого підприємства заявляють, що дії міської влади законні.

У липні 2017 року під час засідання члени комісії погодили надання дозволів на встановлення індивідуального опалення 246 заявникам. За словами голови комісії, у місті склалась ситуація, коли система теплопостачання розбалансована більше, ніж на 60%. Всебічно вивчивши це питання, фахівці головного управління ЖКГ дійшли висновку, що збалансувати систему можна шляхом переведення на індивідуальне опалення останніх квартир із централізованим теплопостачанням, що залишились на стояку або загалом у будинку.

Далі з’явилася інформація, що у Кропивницькому мешканці 240 квартир зможуть встановити собі автономне опалення, сплативши лише 15% його вартості. Ці квартири знаходяться у 74 будинках міста, які планують повністю відключити від централізованого теплопостачання для збалансування теплосистеми міста. Така “знижка” стала можливою завдяки співпраці міської влади Кропивницького та НАК “Нафтогаз України” з Європейським банком реконструкції та розвитку за програмою “IQ energy”.

У листопаді Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє встановлювати “автономки” поквартирно. Умовою для дозволу на від’єднання від центрального опалення та постачання гарячої води є наявність певної кількості вже відключених квартир у будинку.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар