Посол Німеччини в Україні відвідав Кропивницький

© kr-admin.gov.ua

Учора, 20 липня, голова обласної державної адміністрації провів робочу зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччини в Україні Ернстом Райхелем. Посол обговорив із Сергієм Кузьменком ряд принципово важливих питань – децентралізація влади в Україні, ринок землі, верховенство права і корупція.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією з офіційного сайту ОДА.

У зустрічі також взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко та директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Ніна Рахуба.

Пан Посол вперше на Кіровоградщині, тому Сергій Кузьменко коротко ознайомив його з нашим регіоном та потенційними можливостями для подальшої співпраці, оскільки й на сьогодні ФРН входить до числа найбільших торгових партнерів Кіровоградщини, посідаючи 5 місце в загальному товарообігу області (після Китаю, РФ, Індії, США) та 4 місце серед країн Євросоюзу (після Іспанії, Нідерландів, Чехії).

Зокрема у січні-травні нинішнього року двосторонній товарообіг склав 18,1 мільйона доларів США, з них експорт – 4 мільйони доларів (порівняно з аналогічним періодом 2017 року зростання на 30,8%), імпорт – 14,1 мільйона доларів (зменшення на 9,4%). Частка Німеччини у загальному обсязі зовнішньої торгівлі області становить 5,9%, у торгівлі з країнами Європейського Союзу – 19,9%.

Як зазначив Сергій Кузьменко, вагомими складовими експорту, у тому числі й до країн Європи, є продукція сільського господарства, зокрема соняшникова олія (тут ми у числі лідерів), адже Кіровоградщина – аграрний регіон. Область має 2 мільйони гектарів сільськогосподарських угідь. Однак земля нашого краю багата не лише чорноземами, а й корисними копалинами (можна сказати, що таблиця Менделєєва представлена дуже широко).

Якщо ж говорити про Кіровоградщину як про один з регіонів Української держави, то, за словами голови облдержадміністрації, ми є центром не лише за географічним розташуванням. З огляду на характерні особливості Сходу і Заходу України, де є свої нюанси, Кіровоградщина, по суті, є регіоном, який об’єднує державу. Кажуть, що, побувавши в нашій області, можна зрозуміти загальний настрій у країні.

Кіровоградщина має вже багато економічно розвинутих напрямків, разом з тим, як зазначив Сергій Кузьменко, ми відчуваємо інвестиційний голод. Тому для нас дуже важливо, аби в область приходили інвестиції. Зі свого боку, обласна влада гарантує всіляке сприяння та підтримку і великим компаніям, і середньому бізнесу, які вирішать будувати на нашій території нові підприємства чи вкладати свої кошти в якийсь із секторів економіки.

© kr-admin.gov.ua

Пан Посол повідомив, що дуже радий побувати на Кіровоградщині.

“За своєю посадою велику частину свого часу”, – зазначив він, – “мушу займатися в Києві політичними справами, які, у більшості своїй, є віртуальними. Водночас вважаю дуже важливим для себе їздити у регіони – туди, де, як мені здається, б’ється справжнє серце України. З цього приводу хочу згадати старе американське прислів’я про те, що вся політика відбувається на місцях”.

Під час спілкування з головою обласної державної адміністрації Ернст Райхель зупинився на кількох, принципово важливих, як було наголошено, питаннях – децентралізація влади в Україні, ринок землі, верховенство права і корупція, стосовно яких хотів почути думку Сергія Кузьменка та його бачення щодо шляхів усунення проблемних моментів, які в тому чи іншому питанні існують.

Особливу увагу пан Посол приділив процесу децентралізації, зазначивши, що Німеччина займає в цьому питанні дуже активну позицію. Федеральний канцлер Ангела Меркель призначила колишнього прем’єр-міністра федеральної землі Саксонія Георга Мільбрадта своїм уповноваженим з питань децентралізації в Україні і він з великим ентузіазмом та великою енергією займається цією роботою. Кожного місяця приїжджає до України.

Пана Посла цікавило, як проходить на Кіровоградщині об’єднання громад (зокрема, чи на добровільній основі), чи є спротив цьому процесу, як вплинула децентралізація на фінансове забезпечення новостворених громад та наскільки ефективно розпоряджаються об’єднані громади додатковими грошима, які вони отримують.

Сергій Кузьменко повідомив, що Кіровоградщина не є формальним лідером в Україні за кількістю громад, але і не є аутсайдером – ми десь на середніх позиціях. Згідно з перспективним планом формування територій громад, прийнятим на рівні області, їх повинно бути 50-60. На сьогодні створено 19 ОТГ і ці громади об’єдналися дійсно на основі добровільності.

На першому етапі обласна державна адміністрація підтримували всі населені пункти, які виявляли бажання створити об’єднану громаду. Нині все-таки ставляться вимоги, аби йшлося не лише про бажання, а щоб новостворена ОТГ була самодостатньою і в фінансовому плані, і з точки зору спроможності надати соціальні послуги жителям громади. Щоб усе це було співвідносно і тих грошей, які надасть центральна влада в процесі децентралізації, було достатньо для реалізації на території нового об’єднання програми з покращення життя людей.

Підсумки досліджень свідчать, що бюджети ОТГ, які створені на базі сіл, зросли приблизно у 2-3 рази. Позитив незаперечний – певні податки йдуть напряму до громади і вона має можливість цими грошима самостійно розпоряджатись. Не погоджуючи це ні з районною, ні з обласною державними адміністраціями. Об’єднана громада має прямі стосунки з державним бюджетом, з Урядом України.

Бюджети міст обласного значення на Кіровоградщині зросли ще відчутніше. Звісно їм додалося й відповідальності (за освіту, медицину), однак завдяки більшим доходам міста можуть не лише виплачувати заробітну плату бюджетникам та сплачувати за житлово-комунальні послуги бюджетних установ, а й знаходять кошти для проведення ремонтних робіт у школах, дитсадках, на будівництво доріг, освітлення вулиць, озеленення своїх територій і т.д.

“Логіка усіх цих заходів, того процесу децентралізації, який відбувається в Україні, як я розумію, така”, – зазначив Сергій Кузьменко, – “влада повинна бути ближчою до людини, яка живе в тому чи іншому населеному пункті. І це правильно”.

Він запевнив Надзвичайного і Повноважного Посла ФРН в Україні Ернста Райхеля у тому, що громади на Кіровоградщині об’єднуються за принципом добровільності, жодного тиску з боку обласної чи місцевої влади в цьому питанні немає. А спротив у цьому питанні намагаються продукувати певні політичні сили, використовуючи свої меркантильні інтереси. Особливо напередодні національних виборів, які відбуватимуться в наступному році.

© kr-admin.gov.ua

У ході спілкування пана Посла та голови обласної державної адміністрації були обговорені й інші важливі (в тому числі для налагодження тіснішої економічної співпраці) питання. Зокрема Сергій Кузьменко поінформував Ернста Райхеля про те, що кожної осені в місті Кропивницькому відбувається потужна Міжнародна агропромислова виставка “Агро-Експо” (територіально навіть більша, ніж у Києві) та звернувся до пана Посла з проханням запросити на майбутню виставку бізнесменів з Німеччини. Це гарний майданчик для того, щоб бізнесмени обох країн зустрілися, обмінялися думками, налагодили стосунки і, за підсумками такого спілкування, було прийнято рішення про інвестування коштів в економіку Кіровоградської області.

© kr-admin.gov.ua
Поширити:

Залишити коментар:

коментар