Скандальний ремонт вул. Тютюшкіна: бути чи не бути

Мешканці вул. Тютюшкіна

Понад два тижні у Кропивницькому палають пристрасті навколо ремонту дороги на вул. Семена Тютюшкіна (колишня вул. Бабушкіна). Частина мешканців вимагають будувати дорогу меншої ширини, адже побоюються, що новою магістраллю поїдуть важкі вантажівки, від чого їхні старі будинки зазнають руйнувань. Люди впевнені – прокласти на їхній вулиці новий асфальт вирішили для руху вантажівок м’ясокомбінату “Ятрань”, який належить міському голові Андрію Райковичу. Адже саме вул. Тютюшкіна пролягає перед воротами підприємства і з’єднує його з вул. Короленка. Очільник міста у свою чергу повністю відкидає ці звинувачення. Стверджує – дорогу ремонтують, адже місцеві через свого депутата зверталися до міської влади із цим проханням.

Цього тижня ситуація досягла свого апогею – заступниця начальника управління ЖКГ заявила, що на неї напала одна з мешканок вулиці, а згодом на цю ж активістку нібито напали у її помешканні. У міській раді після усих цих подій заявили, що у разі подальшого перешкоджання запланованому ремонту, дороги на цій вулиці не буде – кошти передбачені на її ремонт спрямують на інший об’єкт.

Вул. Тютюшкіна після підготовчих робіт

ЩО ВИМАГАЮТЬ НЕЗАДОВОЛЕНІ

6 липня працівники підрядної організації, яка виграла тендер, почали підготовчі роботи – на вул. Тютюшкіна заїхав грейдер і почав готувати місце під нове дорожнє покриття. Люди побачили, що ширина майбутньої дороги у багатьох місцях зачіпляє ділянки, де ростуть дерева, а також розташовані вигрібні ями. Обурені місцеві мешканці вийшли зі своїх подвір’їв і вимагали зупинити будівництво. Відпрацювавши відрізок вул. Тютюшкіна від вул. Короленка до вул. Варшавської роботи призупинили. Почалися тривалі з’ясування усіх передумов ремонту та спілкування людей із міською владою.

Першій електронній газеті місцеві розповіли, що багато будинків на цій вулиці побудували ще 1947 році, деякі з них не мають навіть повноцінного фундаменту. Відтак, вони бояться, що після будівництва дороги нею будуть їздити вантажівки, і їхні помешкання почнуть давати тріщини.

“На цій вулиці у часи Другої світової війни було сміттєзвалище. Його просто засипали, під нами є пустоти у ґрунті.

Будинки у нас всі глиняні, обкладені цеглою. Будувалися у 1940-50 рр. із глини, піску й очерету. Вони попадають однозначно, бо стоять на “чесному слові”, – розповідає мешканка будинку на вул. Тютюшкіна Ольга Пацюкевич.

Пані Ольга одна з найактивніших противників будівництва широкої двосмугової дороги на їхній вулиці. За словами жінки, вона не виступає проти ремонту загалом, лише вимагає, щоб усе відбувалося без шкоди будинкам місцевих мешканців.

Окрім того, пані Ольга вважає, що цю дорогу будують спеціально для руху вантажівок м’ясокомбінату “Ятрань” власником якого є міський голова Кропивницького Андрій Райкович. Будівельники людям пояснили, що дорогу кластимуть від вул. Короленка аж до самого підприємства.

“Ми не проти ремонту дороги на нашій вулиці. Ми за те, щоб робили дорогу за всіма нормами, щоб не руйнувалися наші будинки. Вулиця у нас тиха-спокійна. Ми не хочемо, щоб вона руйнувалися через одну людину, яка хоче розвивати свій бізнес за рахунок бюджетних коштів. До виборів він хоче це все зробити за наш рахунок. Це неправильно. І поїдуть сюдою всі машини.

Ми вимагаємо змінити ширину дороги до 6 метрів. Це вже з урахуванням бордюра. І щоб від будинків до дороги була відстань не менше 5 метрів, тому що так визначено за законом. А також, щоб поставили нам знак, який заборонятиме проїзд цією вулицею важким машинам”, – озвучила вимоги незадоволених мешканців Ольга Пацюкевич.

P80711_171316
Відрізок вул. Тютюшкіна (кол. Бабушкіна), який пролягає перед воротами м’ясокомбінату “Ятрань”

Screenshot_7

Окрім того багато жителів будинків на вул. Тютюшкіна вирили собі вигрібні ями для каналізаційних стоків за межами своїх подвір’їв. Деякі з цих ям знаходяться у зоні будівництва дороги. За словами людей, вони побоюються, що їх змусять рити нові вигрібні ями на території їхніх домоволодінь.

Також місцевих обурює те, що через будівництво нової дороги деяким доведеться зносити дерева та квітники перед подвір’ям.

Слід відзначити, що багато мешканців вул. Тютюшкіна відгородили для себе території перед парканом – аж до дороги.

“Я спеціально ходив і дивився, дорога буде не менше 8 м. Коли нею поїдуть великогабаритні машини, наші будинки потріскаються.

Ми не проти дороги, якщо десь порушили, то приберемо свої парканчики з червоної лінії. Але нехай роблять дорогу так, щоб наші інтереси були враховані, щоб будинки не руйнувалися. У нас спальний мікрорайон, ця дорога не передбачає рух великих автівок”, – говорить місцевий мешканець Анатолій.

ЩО ГОВОРИТЬ ВЛАДА

За два тижні заступник міського голови Олександр Мосін тричі зустрічався із невдоволеними мешканцями, щоб пояснити їм деталі проекту, а також розвіяти їхні побоювання.

На одній із зустрічей, 16 липня, він пояснив, що ремонт вул. Тютюшкіна почали на підставі звернення квартальної до депутата міськради, який, у свою чергу, озвучив це прохання на депутатській комісії. Коли колеги підтримали пропозицію, капітальний ремонт цієї вулиці внесли до програми будівництва доріг.

37245566_1773440596064915_7618615102215815168_n

“Управління ЖКГ організувало роботу по створенню проекту ремонтувул. Тютюшкіна від вул. Короленка до вул. Братиславської. Ця дорога буде шириною 7 м, із газонною частиною і тротуарами. Також проектом передбачено встановлення освітлення. Кошторис цього проекту 13,5 млн грн. Унаслідок відповідних торгів у системі ProZorro визначився переможець тендеру – ТОВ “Ноосфера Центр”. У відповідності до проекту виконавець почав виконувати роботи.

Загальний проект передбачає благоустрій декількох кварталів від Короленка до Братиславської. Також передбачили відведення води від будинків у потрібному напрямку.

У комплексі цей проект вирішує питання благоустрою території вулиці, відведення води, формування газонів та освітлення. Тобто практично вирішується повністю питання благоустрою”, – розповів Олександр Мосін мешканцям вул. Тютюшкіна.

Також заступник міського голови запевнив, що тим мешканцям, які незаконно вирили собі вигрібні ями за межами домоволодінь, допоможуть їх перенести.

Олександр Мосін ознайомив стурбованих мешканців із деталями проекту ремонту дороги і наголосив на тому, що відстань від будинків до дороги відповідає усім нормам, адже проект пройшов усі відповідні перевірки.

“Підрядник запевнив, що дорога, яка будується, є дорогою у житловому секторі. Рух великовагового транспорту на такій дорозі не передбачений. Відстань від краю дороги до житлової забудови буде відповідно до норми – понад 5 м. Навіть не до забудови, а до паркану. У проекті я бачу відстані від бортових каменів до дворів 5,8 м, 5,3 м, 5,27 м, а подекуди навіть 6,5 м”, – запевнив чиновник.

37386403_1779324465476528_498525731744120832_n
Фрагмент проекту ремонту вул. Тютюшкіна

Вислухавши претензії місцевих мешканців начальник управління ЖКГ Віктор Кухаренко повідомив, що ширина проїжджої частини після ремонту складатиме 7 м – по 3,5 м на кожну смугу руху, як того вимагають норми.

Також він підтвердив слова заступника міського голови, що дорога, яка буде збудована, не передбачає руху великовагового вантажного транспорту.

Проте, усі ці аргументи не переконали частину мешканців вул. Тютюшкіна – вони й далі наполягали на зменшенні ширини дороги до 6 м.

РОЗМОВИ ПЕРЕРОСЛИ У ЗАСТОСУВАННЯ СИЛИ

Через декілька днів Олександр Мосін, представники управління ЖКГ та підрядної організації завітали на вул. Тютюшкіна, аби наглядно показати відстані від майбутньої дороги до домоволодінь мешканців. Чиновник власноруч заміряв відповідні відстані до будинків людей, які нарікали на недотримання норм.

© kr-rada.gov.ua

Як повідомили тоді на офіційному сайті міськради, проект ремонту дороги на вул. Тютюшкіна відповідає всім будівельним нормам.

Також під час цього візиту стався прикрий інцидент – жінка, яка є однією із “незгодних” з будівництвом у такому вигляді, нібито вдарила заступницю начальника управління ЖКГ Юлію Яндович.

Як повідомляється, на сайті міськради, ця мешканка вул. Тютюшкіна розмістила в приватному будинку перукарню, а коли чиновниця намагалася сфотографувати нібито незаконний об’єкт, жінка вдарила її по обличчю. Як результат — посадовиця на лікарняному, поліція розпочала слідство.

Як виявилося особою, яка нібито вдарила Юлію Яндович, була саме Ольга Пацюкевич – найактивніша із незадоволених мешканців. Проте жінка стверджує, що не била чиновницю.

А цими вихідними мешканка вул. Тютюшкіна нібито сама постраждала від нападу невідомого чоловіка. Про це повідомили на сторінках місцевого інтернет-видання “Златопіль”.

“Близько сьомої години ранку я почула стук в двері. Я лежала на ліжку, встала й відчинила. Я ніколи не питаю хто, тому що вулиця тиха. Він мене схопив і затягнув в дім. Вдарив об стіну, потім взяв мене за шию і сказав: “Шо ти рипаєшся, ти проти кого поперла, сиди вдома тихо й не рипайся, бо з будинку будеш боятися вийти”. Потім він розвернувся і пішов”, – розповіла жінка журналістам.

Жінка викликала наряд поліції, патрульні взяли у неї пояснення і повідомили, що передадуть справу слідчим.

© zlatopil.com.ua

НЕ ОБІЙШЛОСЯ БЕЗ ПОЛІТИКИ…

Також минулого тижня термінову прес-конференцію присвячену подіям навколо ремонту дороги на вул. Тютюшкіна скликав заступник міського голови Олександр Мосін. Чиновник заявив, що людей, які виступають проти будівництва дороги у тому вигляді, у якому запланувала міська влада, вводять в оману певні політичні діячі. За словами посадовця, це робиться задля задоволення своїх політичних інтересів й дискредитації міської влади.

Олександр Мосін не озвучив прізвища цих людей. Проте у компанії невдоволених мешканців вул. Тютюшкіна неодноразово був помічений бізнесмен Олександр Крившенко. Він є
членом політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” і балотувався у депутати міськради від цієї політсили на місцевих виборах у 2015 році.

37223511_1773440709398237_3236995002773012480_n
Олександр Крившенко під час зустрічі мешканців вул. Тютюшкіна із О. Мосіним

Окрім того, у прес-конференції взяли участь дві мешканки вул. Тютюшкіна, які заявили, що більшість їхніх сусідів підтримують будівництво дороги, а проти виступають лише декілька чоловік.

Мешканки вул. Тютюшкіна, кі підтримали дії влади і депутат з округу Віталій Пінчук

Як повідомляє сайт міськради, Людмила Кацун заявила:

“Ми – за дорогу! Багато років живемо на цій вулиці і мріяли ходити в аптеку, в магазин не по камінню, пилу і бруду, а нормальними тротуарами. Ми не знаємо тих горе-активістів, які прийшли агітувати нас проти дороги. Ми просимо не переносити будівництво на іншу вулицю, а будувати нашу. Ну хто не захоче хорошої дороги, щоб було світло, тротуар? Ми обурені, що нас дурили, і за нас вирішують якісь шахраї”.

Наразі підрядники продовжили скандальний ремонт вул. Тютюшкіна. Пристрасті, які минулого тижня досягли свого піку, трохи вщухли. Чи виконає міська влада свої обіцянки щодо недопуску великовагового транспорту на цю магістраль, покаже час.

А міський голова Андрій Райкович сьогодні, 23 липня, вчергове заявив – якщо ремонту вулиці будуть перешкоджати, передбачені на це кошти використають для ремонту іншого об’єкту.

P80711_172504
Вул. Тютюшкіна
Поширити:

Залишити коментар:

коментар