Уляна Супрун: У 2018 році на програму з трансплантології закладено 112 млн грн

Учора, 17 травня, депутати Верховної Ради проголосували у другому читанні та в цілому підтримали законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині». Перспективи щодо його впровадження під час прес-конференції у Кропивницькому прокоментувала в. о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт ОДА.

“Іще до того, як закон був прийнятий, ми вже проводили курси і навчили лікарів-транспланкоординаторів”, – зазначила вона. – В Україні як і раніше діятиме презумпція незгоди, проте це не заважатиме проводити операції з трансплантації органів.

За словами Уляни Супрун, законом передбачено створення реєстру донорів і реципієнтів. Нині на 50% створено реєстр хворих, які потребують пересадки нирок.

“Ми працюємо з іноземними партнерами над критеріями для визначення першочерговості операцій із пересадки органів таким хворим”, – підкреслила урядовець. – Ми готувалися до того, що закон буде прийнятий, і у 2018 році на програму з трансплантації закладено 112 млн грн. Сподіваємося що вже до кінця цього року зможемо їх використовувати, – підкреслила Уляна Супрун.

За її словами, зараз фахівці завершують розрахунки послуги з пересадки нирок, які в Україні надаватимуться у п’яти лікарнях. У перспективі – підготовка лікарів, які зможуть виконувати операції з трансплантації серця, легенів, кісткового мозку.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар