Аджамські школярі хочуть навчити односельців заробляти на сортуванні сміття

© Полтавське ТБ

Учні аджамської школи хочуть навчити односельців сортувати і переробляти сміття, заробляючи на цьому гроші. Нещодавно команда Аджамської школи повернулася з тренінгу Zero Waste School Ukraine, який проходить за ініціативи БФ «Фонд Кличків». Із новими знаннями, враженнями і, головне, робочим проектом, який хочуть реалізувати у своєму селі.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на “Нову Газету“.

Педагог-організатор Аджамської школи Ольга Негода однією з найбільших проблем села називає велику кількість стихійних смітників. Саме їй і присвячений проект “Аджамка сортує сміття”.

“У нашому селі немає баків для роздільного сміття, та й самі жителі не вміють його сортувати. Вони не розуміють, як і навіщо це робити. Їм цього ніхто ніколи не розповідав. Якщо хтось і бачив чи читав щось про це в інтернеті, то більшість просто не задумувалась над цим питанням”, – пояснює жінка.

Як розповідає пані Ольга, місцеві фермери замовили машину, яка щомісяця забирає сміття; є в селі і бригада з благоустрою, яка його збирає. Але люди продовжують виносити його до найближчої покинутої хати чи посадки.

У самій школі учні і вчителі не перший рік сортують і збирають вторинну сировину. І мають з цього немалий зиск. Два роки тому за виручені від продажу макулатури кошти для закладу придбали електронний мікроскоп (4500 грн), ще раніше закупили нові книжки для бібліотеки (1300 грн). Збирають і пластикові кришечки, але їх передають волонтерам для потреб бійців АТО. Так, копійка до копійки, але дрібні шкільні потреби забезпечити фінансами можливо.

Для втілення в життя амбітного проекту ініціативній групі потрібно встановити контейнери для роздільного збору сміття та провести просвітницьку роботу серед аджамців. Із реалізацією першого пункту сподіваються на допомогу сільради (яка зацікавлена у проекті та тісно співпрацює з командою) та спонсорів з числа місцевих підприємців.

“Питання з баками ми, вчителі й учні, не можемо вирішити власними коштами, – зазначає Ольга Негода. – Але ми готові і беремо на себе іншу сторону вирішення проблеми – проведення просвітницької роботи серед людей. Але навіть і з цим не все так просто. Нам потрібні кваліфіковані спікери, і ми сподіваємось, що через висвітлення наших планів у ЗМІ хтось відгукнеться. Ми, звісно, розповімо про сортування, але саме фахівці та впливові люди з досвідом роботи у цій сфері можуть стати ключем до успіху у формуванні громадської думки. Можливо, вони б хотіли долучитися до нашого тренінгу і навчити наших людей сортувати сміття. Ну і, звісно ж, нам потрібні спонсори для тих же роздаткових матеріалів, щоб працювати з людьми”.

Попередньо тренінг по сортуванню сміття Zero Waste Day планують провести в Аджамці 31 травня цього року. А вже до 1 жовтня, за умовами участі у тренінгу Zero Waste School Ukraine, проект «Аджамка сортує сміття» має бути повністю реалізованим. Протягом липня по селу працюватиме агітаційна бригада, яка розповідатиме людям про можливості та перспективи від роздільного збору сміття. Безпосередню участь у втіленні проекту беруть його ідейні засновники: Єлизавета Єрещенко, Карина Кіракосян, Віталій Кулаковський, Роман Синякевич та педагог-організатор Ольга Негода (на фото).

До участі у реалізації проекту ініціативна група хоче залучити і два місцевих дитсадки.

Команда розповідає, що хочуть збирати скло, папір, алюмінієві банки, батарейки, тетрапаки та пластик. А для того ж пластику необхідний прес. Є надія отримати його від БФ «Фонд Кличків». Для цього необхідно якнайкраще провести Zero Waste Day у своєму населеному пункті і увійти в число 25 щасливчиків з 50 команд-учасників.

Також команда подала заявку на участь у проекті “Компола”, який передбачає можливість виграти компостер для компостування відходів з їдалень.

“Із його допомогою ми зможемо підживлювати власні зелені насадження навколо школи, а якщо буде залишок – то й продавати, а виручені кошти вкладати в створення якісних умови для наших школярів”, – розповідає про ще одну можливість Ольга Негода.

Читайте також: У 10 школах Кіровоградщини встановлять компостер для переробки харчових відходів із їдалень

Поширити:

Залишити коментар:

коментар