На створення пам’ятного комплексу “Лита Могила” на Кіровоградщині планують витратити 2,5 млн грн

Мельгунівський курган (Лита Могила) / © stepup.press

До 80-річчя Кіровоградської області у Знам’янському районі планують створити пам’ятний комплекс “Лита Могила”. На реалізацію проекту планують витратити 2,5 млн грн.

Про це йдеться на сайті облради, повідомляє Перша електронна газета.

Деякі дослідники вважають, що саме ця скіфська баба була знайдена на вершині Мельгунівського кургану / © Вікіпедія

Лита Могила – скіфський царський курган 2-ї половини VII століття до н. е. Розкопаний 1763 року біля села Копані Знам’янського району Кіровоградської області. На глибині 2 метрів під кам’яними плитами було знайдено залізний меч з окутим золотом руків’ям та вкритими золотою платівкою дерев’яними піхвами, прикрашеною зображеннями фантастичних тварин у передньосхідному стилі, срібні деталі від асірійського палацевого табурету, золота діадема, 17 масивних золотих платівок з зображенням орла з петлями на звороті, платівки з зображеннями мавп, птахів, бронзова застібка з голівками левів на кінцівках і 40 бронзових наконечників стріл. Пам’ятка має видатне значення, оскільки це єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган того часу в Північному Причорномор’ї.

Одна зі знахідок Мельгунівського кургану “Лита Могила” — скіфський золотий орел є центральною фігурою геральдичних символів Кіровоградської області — герба та прапора.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко наголосив, що створення даного комплексу стане історичною візитівкою не лише Знам’янського району, а й Кіровоградської області.

Скіфський золотий орел / © Twitter

Очільник зазначив, що роботи зі створення пам’ятки заплановано завершити до Дня відзначення 80-річчя Кіровоградської області.

Попередньо на реалізацію даного проекту очікується витратити 2,5 мільйонів гривень. На сьогодні проводиться необхідна експертиза ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар