На Кіровоградщині побільшало сайтів із видачі ліків для людей з ВІЛ

© 062.ua

На сьогоднішній день ВІЛ-позитивні люди мають доступ до лікування. Якщо ще кілька років тому, антиретровірусну терапію можна було отримати лише у Кіровоградському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, наразі мережа Сайтів видачі антиретровірусних препаратів розширюється у містах та районних центрах. На Кіровоградщині нині вже працює вісім сайтів видачі АРТ-препаратів.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”.

“Загальна кількість Сайтів АРТ в області – вісім, з них у Кропивницькому діє два. До кінця нинішнього року планується відкрити шість сайтів АРТ. Найбільш показовий сайт розташований на базі Олександрійської міської лікарні №1. Основна користь сайтів така, що людина має можливість отримати медичну кваліфіковану допомогу за місцем проживання. Тобто ми наближаємо медичну допомогу до людини, тому що раніше, коли був один сайт на базі центру профілактики та боротьби зі СНІДом, людям із віддалених районів, наприклад, Голованівська і Гайворона, приїхати за терапією коштувало дорого”, – розповідає завідувач амбулаторно-клінічним відділенням КЗ «Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Олена Хомяк.

© politeka.net

“У нас в Олександрії один сайт. Він розташований на базі нашої лікарні, там працює лікар інфекціоніст та медична сестра. У кабінеті створено всі умови для зберігання препаратів. Терапію клієнти отримують щоденно. Проблем із доставкою препаратів немає. Клієнти теж відзначають необхідність сайту, оскільки вони терапію отримують на місці. Це дозволяє їм заощадити кошти на дорогу”, – зауважує лікар-інфекціоніст Олександрійської міської лікарні №1 Людмила Здановська.

На сайті видачі АРТ-терапії, що функціонує в Олександрійській міській лікарні №1, АРВ-терапію отримують 130 осіб. Дуже важливо, сформувати прихильність людини до АРВ-терапії, відзначає соціальний працівник Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» в м. Олександрія Анна Коваленко.

“Коли людина почула від лікаря, що в неї ВІЛ, далі отримує від нього інформацію про лікування. Моє основне завдання сформувати прихильність людини до терапії. Пояснити, що все нормально, що побічні симптоми пройдуть, розповісти про міфи, які існують. Адже є люди, які вважають, що ВІЛ не існує, що це все змова. Тобто я допомагаю клієнтам сформувати прихильність до АРВ-препаратів”, – каже Анна Коваленко.

Соціальний супровід ВІЛ-позитивних здійснюється в рамках проекту «100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду. Охоплюються послугами всі ВІЛ-позитивні, які надали згоду на соціальний супровід.

“Для позитивного результату ВІЛ-позитивні потребують як медичного, так і соціального супроводу з метою формування прихильності до активної диспансеризації та прихильності до АРТ-лікування. Робота з клієнтами ведеться під час «очних» консультацій в рамках інтервенції «Школа пацієнта» та «Кроки до здоров’я». Зустрічі відбуваються з кожним клієнтом з інтервалом 2-3 тижні на сайтах АРТ, або на території зручній для клієнтів. Наразі наші соціальні працівники надають послуги з консультування на базі Долинського, Олександрійського, Новоукраїнського сайтів АРТ, на основному сайті – Кіровоградського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом в м. Кропивницький. Новітні методи роботи з ВІЛ-позитивними несуть в собі пацієнто-орієнтовний характер, тобто, спільно з клієнтами оцінується ряд потреб, обговорюються бар’єри, які можуть впливають на якість лікування. Здійснюється просвітницька робота серед клієнтів на попередження самостійної відмови від лікування. Також розглядаються методи щодо усуненню перешкод, які можуть негативно вплинути на перебіг захворювання та лікування. Якщо ВІЛ-позитивні будуть обізнані про всі аспекти перебігу захворювання та лікування – це запорука успіху в лікуванні”, – коментує голова правління Юлія Чабанюк.

 Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар