Кіровоградобленерго нарікає на масові крадіжки з електроопор та трансформаторів

опора, яка впала унаслідок крадіжки кутника / © сторінка речника ПАТ "Кіровоградобленерго" Сергія Богомільчука у соцмережі Facebook

Із початку року на території Кіровоградської області виявлено 24 крадіжки енергетичного майна. Тягнуть все: кутники з опор високовольтних ліній електропередачі, трансформаторну оливу, проводи, кабелі, частини трансформаторів, прилади обліку… Злодіїв не зупиняє ні загроза власному життю, ні життю сторонніх осіб, ні те, що внаслідок їхніх дій без електропостачання залишаються сотні будинків, лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти житлово-комунального господарства, промислові та сільськогосподарські підприємства.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією прес-секретаря ПрАТ «Кіровоградобленерго» Сергія Богомільчука.

Не надто лякає крадіїв і притягнення до криміналу. І дарма, адже працівниками служби захисту економіки ПрАТ «Кіровоградобленерго» спільно зі співробітниками поліції лише з початку року встановлено 8 осіб, які промишляли крадіжками майна енергопостачальної компанії. Між іншим, за такі діяння статтею 194-1 ККУ «Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики» передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років, а у випадку настання тяжких наслідків (якщо, наприклад, від ураження електричним струмом загине людина) – до 15.

© прес-служба «Кіровоградобленерго»

Так, 26 березня працівники світловодської дільниці служби ліній під час проведення робіт на ПЛ напругою 150 кВ неподалік м. Світловодська виявили, що невідомими особами були пошкоджені 6 металевих опор. Загалом, вкрали майже 400 кілограмів металу. Згодом викрадене виявили на одному з міських приймальних пунктів. Вдалося вийти і на причетних до цієї справи громадян та затримати їх. Ними виявилися двоє місцевих мешканців 1968 та 1984 років народження, перший з яких вже неодноразово був помічений у пристрасті до «важкого металу», але судимостей до цього часу не мав, а другий вже спробував свого часу тюремної каші і на додачу до традиційних для такої справи інструментів мав на озброєнні металошукач.

25-річний житель м. Олександрії, раніше судимий уродженець Донецької області, спеціалізувався на викраденні кабелів. Крадіжку виявили працівники служби засобів диспетчерського та технологічного зв’язку ПрАТ «Кіровоградобленерго». Зловмисник у п’ять прийомів вирізав 245 метрів мідного кабелю, обпалив його і відніс на приймальний пункт. Під час одного з візитів до точки збуту його й затримали.

© прес-служба «Кіровоградобленерго»

А двох мешканців Кропивницького вдалося затримати у момент скоєння злочину, коли вони у самому центрі міста, серед білого дня пробралися за металом на будівельний майданчик трансформаторної підстанції.

Такі от історії, в яких прослідковуються певні закономірності. Наприклад те, що величезна кількість пунктів прийому брухту і абсолютна нерозбірливість власників цих «точок» слугують додатковими стимулами до крадіжок. І не лише з об’єктів електроенергетики. Сюди стікається комунальне майно, речі з обкрадених гаражів, дач, будинків. Всі про це знають, а пункти працюють. Чому? Не справа енергетиків у цьому розбиратися.

Завдання працівників ПрАТ «Кіровоградобленерго» – забезпечувати якісне та безперебійне електропостачання. Однією зі складових цього завдання є робота із запобігання крадіжок електрообладнання. В районах електричних мереж проводяться відповідні заходи, але ключовим фактором їх успішності є допомога свідомих та законослухняних громадян, тож адміністрація ПрАТ «Кіровоградобленерго» вкотре звертається до мешканців області з проханням повідомляти про підозрілих осіб, які здійснюють діяльність у безпосередній близькості від трансформаторних підстанцій та ліній електропередачі, інших об’єктів. Автономер, марка, колір автомобіля, на якому приїхали дані особи, опис їхньої зовнішності, інша інформація про них – все це може суттєво посприяти затриманню зловмисників.

Телефони оперативного чергового служби захисту економіки: (0522) 35-82-31, (067) 520-40-79 (цілодобово). Анонімність та винагороду гарантовано!


Нагадаємо, 1 липня 2017 року у Кропивницькому, Світловодську, Олександрії та Знам’янці було припинено постачання води. Унаслідок крадіжки кутника з опори напругою 150 кВ у м. Світловодську впала електроопора, яка живить насосні станції 1 і 2 підйому водогону ” Дніпро-Кіровоград”.

Ширилися чутки про те, що опора біля Світловодська, падіння якої стало причиною припинення водопостачання у 4 містах області, була пошкоджена ще місяць тому. Проте у “Кіровоградобленерго” спростували цю інформацію, опублікувавши фото поваленої споруди зі свіжими слідами порізів без ознак корозії. Як виявилося, крадії залишили чотири міста Кіровоградщини без води заради 700 гривень.

Зазначимо, що зловмисника через якого без води залишилися мешканці 4 міст, затримали. Ним виявився 26-річний житель селища Власівка Світловодського району. На його совісті три епізоди злочинної діяльності, пов’язаних саме з крадіжками з об’єктів ПрАТ «Кіровоградобленерго». За попередніми даними, у такий спосіб йому вдалося «зібрати» майже 700 кілограмів металу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар