В Олександрії святкують річницю заснування військової частини

© ukrinform.com

Сьогодні, 21 лютого, виповнюється 74-та річниця створення військової частини, що дислокується в Олександрії.

Про це йдеться на сайті олександрійської міськради, повідомляє Перша електронна газета.

Гвардійська авіаційна база має свою славну історію і бойові традиції. Її обличчям є талановиті військові пілоти та висококваліфікований особовий склад. За роки існування частини вони постійно виконували інтернаціональний обов’язок у «гарячих точках» різних країн, брали участь у бойових операціях на території Монголії, Китаю, країн Далекого Сходу, ліквідовували аварію на Чорнобильській атомній електростанції, а сьогодні здійснюють службово-бойові завдання у зоні проведення АТО.

Військова частина 2269 – єдиний авіаційний підрозділ Національної гвардії України, що забезпечує виконання завдань за допомогою авіаційної техніки. Сьогодні вона розвивається і поповнюється молодими висококваліфікованими пілотами.

Читайте також: На своє 73-річчя олександрійська військова частина отримала у подарунок радіокеровані підйомники мішеней

Довідка:

Гвардійська авіаційна база національної гвардії (гв. АвБ НГУ, в/ч 2269) — авіаційне формування у складі національної гвардії України. Забезпечує авіаційні перевезення та повітряну вогневу підтримку. На його базі здійснюється десантна підготовка підрозділів спеціального призначення національної гвардії України.

Радянський період

У вересні 1943 року Державний Комітет Оборони СРСР прийняв рішення про формування полку важких бомбардувальників на літаках ТБ-3.

Для виконання рішення, 10 льотних екіпажів з полку важких бомбардувальників, що дислокувались в поселенні Хурба на Амурі та 10 льотних екіпажів з гвардійської дивізії, що дислокувалась в поселенні Антонівка в Приморрі були відряджені на аеродром “Польовий” Московського військового округу, літаки ТБ-3 для комплектування полку авіаційною технікою прибули з фронтів. Так було сформовано 1017-й важко–бомбардувальний авіаційний полк, що складався з трьох авіаційних ескадрилей по 10 літаків ТБ-3 у кожній.

Командиром полку призначено гвардії майора Старосельцева І.П.

Із жовтня 1943 року по травень 1944 року полк дислокується на аеродромі “Добринське” біля міста Владимир і виконує завдання по забезпеченню бойових дій партизанських загонів в тилу противника, вперше в історії авіації відпрацьовується можливість доставки за лінію фронту танкеток на літаках ТБ-3. З травня по жовтень 1944 року полк базується на аеродромі міста Клін і бере безпосередню участь в підготовці повітряного десанту на аеродромах “Калінін”, “Киржач”, “Тейково”, “Медвежі озера”, викидаючи десант і бойову техніку.

Згідно з постановою Державного Комітету Оборони в жовтні 1944 року 1017-й важко–бомбардувальний авіаційний полк перейменовано в 51-й авіаційно–транспортний полк і перебазовано на аеродром «Мігалово» в місті Калінін (нині Твер).

У ніч з 26 на 27 квітня 51-й окремий вертолітний полк було приведено в підвищену ступінь бойової готовності. В розпорядження Командуючого ВПС Київського військового округу передано 14 екіпажів вертольотів Мі-6 та 12 екіпажів вертольотів Мі-8, які перебазувалися на штатній техніці на аеродроми Чернігівського вищого військового училища льотчиків під керівництвом командира полку гв. полковника Серебрякова А.І. та негайно приступили до роботи. В 1986 році в ліквідації аварії на ЧАЕС брали участь 163 військовослужбовці полку.

Після відновлення незалежності

Національна гвардія

1 серпня 1992 року на базі 51-го окремого гвардійського гелікоптерного полку було сформовано 51-шу окрему гелікоптерну бригаду (в/ч 2269, м. Олександрія) у складі 1-ї дивізії НГУ, а в 1999 році вона була передана до складу ВВ МВС України.

Внутрішні війська

26 квітня 2000 року на території авіаційного гарнізону відкрито перший в Олександрії пам’ятник на честь ліквідаторів аварії на ЧАЕС з надписом “Ви собою закрили весь світ”.

Національна гвардія

Бойове знамено частина отримала 24 серпня 2015 року під час «Маршу незалежності», а урочиста церемонія заміни радянського знамена на нове і його освячення відбулись 29 серпня.

14 жовтня 2016 року у військовій частині відкрили музей гелікоптеру Мі-6 просто неба.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар