Справа із присмаком сої: церковник львіського храму підозрюється у крадіжці майна добровеличківських підприємців

У Новоукраїнському районному суді Кіровоградської області вже близько двох років триває розгляд справи про крадіжки сої зі складських приміщень добровеличківських підприємців Валерія Білецького та Ніни Сиволап. Підозрюваним у цій справі є уродженець Кропивницького, старший пономар Львіського храму святого Володимира Великого УПЦ КП Ігор Анікін. За час розгляду справи у суді, встигли лише дослідити письмові докази, не почали навіть допитувати свідків. Їх на наступне засідання мають примусово привести через неявку.

Діло було у 2015 році. У лютому зі складу підприємиці із Добровеличківки Ніни Сиволап невідомі вивезли понад 30 тонн сої.

“Чоловік пішов до складу, а сої вже немає. Зникло риблизно 33-34 тонни. Замок на складі був відчинений, не зламаний. Це була зима, тому залишились сліди від колес вантажівки”, – розповіла Першій електронній газеті постраждала.

Вона має спільне господарство зі своєю сестрою, тому відразу подумала, що та здала сою зі складу. Але, як виявилося, сестра сою не чіпала.

У іншого підприємця з Добровеличківки у квітні цього ж року подібним чином зникло близько 25 тонн сої. Зловмисники розбили шиферну стіну в приміщенні складу Валерія Білецького і вивезли його майно вантажівкою. Але бізнесмен миттю звернувся до поліції і взяв слід крадіїв.

“Ми з поліцією пішли по сліду, адже вкрадена соя сипалася з кузова. Знайшли вантаж на території заводу “Пуансон” у Знам’янці. Її вже перемололи”, – розповів Валерій Білецький Першій електронній газеті.

постраждалий Валерій Білецький

Підприємець переконаний, що ця справа спеціально заводилася у глухий кут слідчими. Адже, за його словами, вони від самого початку дивно поводились, ніби працювали на користь підприємця з прізвищем Садух, у якого опинилася його соя.

“Почалися якісь фокуси. Було п’ятеро поліцейських. Ходять, щось шепочуться із ним (із Садухом – ред.), а я бігаю між ними. Він говорить: «Гроші я віддав». Я питаю, кому ти віддав? А він: «А я не знаю”, – говорить Валерій Білецький.

За словами пограбованого підприємця, місцеві поліцейські запропонували йому забрати 3,5 тонни олії і 8 тонн жмиху. Але, зрештою, він нічого так і не отримав.

А потім, як розповів Валерій Білецький, слідчий, який вів справу пішов на пенсію і на цьому все зам’ялося. Спочатку суд не міг знайти підозрюваного Ігоря Анікіна, і підприємцю довелося слати людину до Львова, де за його інформацією, він знаходився.

Коли підозрюваний почав з’являтися на судові засідання, справа трохи рушила з місця.

Ігор Анікін, якого добровеличківські підприємці підозрюють у крадіжці сої, виявився церковнослужителем. Із матеріалів справи, які звучали під час судових засідань, стало відомо, що з 2012 року він є старшим пономарем Львіського храму святого Володимира Великого УПЦ КП. Народився у Кропивницькому, має диплом магістра богослов’я Львівської духовної семінарії УПЦ КП.

Ігоря Анікіна підозрюють у вчинені злочину за частиною 4 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена у великих розмірах). У разі доведення вини Анікіну загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Під час судових засідань, на яких був присутній журналіст Першої електронної газети, підозрюваний та його захисник клопотали про заборону ведення аудіозапису засідання та фіксацію процесу на фото. Оскільки українське законодавство нікому не забороняє здійснювати аудіозапис відкритих засідань, суддя Новоукраїнського райсуду Володимир Шепетько, який головує у цій справі, не задовольнив клопотання захисту підозрюваного щодо аудіофіксації. Лише заборонив фотографувати підсудного та його адвоката, оскільки ті були проти.

29 вересня, під час чергового судового засідання, були досліджені письмові докази у справі і суддя оголосив перерву для виклику свідків. Але вони не з’явилися і на наступне засідання, яке відбулося 19 жовтня.

судове засідання 29.09.2017

Під час цього засідання представник сторони обвинувачення оголосила клопотання про примусовий виклик свідків до суду. А, на думку одного з захисників постраждалих, то свідків, які неодноразово не виконували вимогу суду, їх треба покарати штрафом.

Зрештою суддя Володимир Шепетько задовольнив клопотання прокурора щодо примусового виклику свідків, а вимогу щодо штрафу – відхилив.

На наступне судове засідання, яке відбудеться 7 листопада, органи поліції мають доставити свідків під примусом. Двоє з них мешкають у Добровеличківці, шестеро – у Кропивницькому. Ще один свідок клопотав про дачу показів у режимі відеоконференції. Суддя задовольнив це клопотання.

судове засідання 19.10.2017

Зазначимо, що на момент крадіжки 1 тонна сої вартувала 7600 грн. Тобто загальна вартість вкраденого у обох підприємців майна сягає майже 450 тис. грн.

Постраждалі Валерій Білецький та Ніна Сиволап сподіваються, що суд таки встановить істину і крадії будуть покарані.

 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар