Понад 70% абітурієнтів Кіровоградщини їдуть навчатися у інші регіони України. Найбільше – до столиці

фото: ukranews.com

Лише чверть абітурієнтів Кіровоградщини залишаються навчатись на території нашої області. Решта ж шукають щастя у вишах інших областей України. Найпопулярнішим місцем навчанняабітурієнтів з Кіровоградщини є столиця України, також багато їдуть до Черкаської, Дінпропетровської, Одеської та Харківської областей.

Про це йдеться у дослідженні Аналітичного центру CEDOS “Рух абітурієнтів між областями України”.

Об’єднавши дані про вступників, які вступали на бакалаврат (або медичну та ветеринарну магістратуру), надані ЄДЕБО, та дані про складання ЗНО від УЦОЯО, ми можемо показати справжні обсяги переміщення абітурієнтів між областями у 2017 році.

Було використано дані про абітурієнтів, які складали ЗНО цього року і яких було зараховано до ВНЗ на денну форму навчання.

Ті, хто покидає та ті, хто залишається

Майже в кожній області найбільшою групою були ті, хто лишився на навчання у цій самій області. Як видно з графіку, найменше приводів їхати деінде було у мешканців Київської, Харківської, Одеської, Львівської та — як не дивно — Чернівецької областей.

Хто ж тоді масово покидає рідний регіон? Насамперед, студенти з високими балами ЗНО, які можуть вступити в престижні університети великих міст. Ми відібрали абітурієнтів, які набрали понад 180 балів за ЗНО з української мови, і побачили, що вони рідше подаються в заклади своєї області. “Brain drain” у дії.

Сальдо виїзду та в’їзду

Переміщення — двобічний процес: у багатьох областях України є чимало абітурієнтів, які покинули цей регіон, і водночас чимало таких, які приїхали туди на навчання. Однак тільки 5 областей можуть похвалитись позитивним “сальдо” міжрегіональної міграції. В деяких регіонах ті, хто виїхав з області, в 20-30 разів переважають тих, хто приїхав навчатись до області.

Співвідношення абітурієнтів, що прибувають в область, та тих, що їдуть з неї

Як наслідок потоків переміщення, у деяких областях ВНЗ чверть і більше абітурієнтів приїхали з-поза меж області, а в Києві та Київській області таких половина. Ця картограма відрізняється від попередньої: деякі малі області з невеликою кількістю ВНЗ, як Чернівецька чи Тернопільська, мають незвичайно високу частку прибулих абітурієнтів.

Частка абітурієнтів з інших областей серед усіх абітурієнтів області

Ключові напрямки переміщення

Ми побачили, що Київ, Львів, Харків та Одеса приваблюють найбільше абітурієнтів із власної та з інших областей. Ці картограми показують, який відсоток абітурієнтів з кожної області вступив у відповідний університетський центр. Наприклад, 15% вступників Тернопільщини поїхали вчитись у Львівську область, а 8% — до Києва, тож Тернопіль має більш блідий відтінок синього на картограмі для Києва. Очікувано, великі університетські міста найбільш привабливі для вступників із сусідніх областей.

Рух абітурієнтів з Кіровоградщини: більш повна картина

Таким чином, рух абітурієнтів зосереджується в кількох напрямках — Київська, Львівська, Харківська області, меншою мірою Одеська та Чернівецька. Цікаво, що Дніпропетровська область суттєво поступається названим вище областям: схоже, Дніпро вже не є настільки привабливим місцем для вступу, яким він вважався раніше. Донецька область зі зрозумілих причин також не належить до лідерів, однак завдяки релокації Донецького національного університету Вінницька область несподівано стала досить популярною серед абітурієнтів. Відсутність місцевих престижних ВНЗ підживлює виїзд здібних абітурієнтів у багатьох областях, але найгостріша ця проблема на Кіровоградщині — серед усіх випускників області, які кудись вступили, тільки чверть обрали рідний регіон.

Зараз неможливо сказати, скільки з абітурієнтів-“мігрантів” залишиться на новому місці після навчання, а скільки повернеться в свою область. Очевидно, що багато випускників мають кращі перспективи працевлаштування в тому місті, в якому вони навчались, і для них немає сенсу повертатись. Обласні центри та інші великі міста, які страждають від цього “відтоку мізків” через низьку якість та корумпованість своїх університетів, ризикують назавжди втратити більшість здібних та активних молодих людей, які могли б змінювати свій регіон на краще.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар