Нові керівники аптечної мережі визнали право кропивничанина на обслуговування українською мовою

Ілюстрація: Портал мовної політики

Нове керівництво кропивницької аптечної мережі ТОВ “ЯМТ” пішло на мирову угоду з громадським активістом Дмитром Сінченком, який позивався до суду, захищаючи своє право на обслуговування українською мовою.

Сьогодні, 18 серпня, у Ленінському райсуді Кропивницького за головування судді Лілії Іванової відбулося друге судове засідання у цій справі.

Дмитро Сінченко розповів Першій електронній газеті, що наприкінці минулого року йому відмовили у обслуговуванні українською мовою, і подібні випадки повторилися тоді декілька разів.

“Обслуговувати мене продовжували російською, принципово не переходили на зрозумілу мені мову. Після цього, я подав позов до суду, тому що явище мало системний характер. Аптека не вбачала у своїх діях порушення моїх прав, як споживача, як громадянина України”, – повідомив активіст.

За словами Дмитра, після подачі позову, суд довго не розпочинав розгляд справи. Перше засідання відбулося у травні 2017 року, за 5 місяців після подачі скарги.

На суді представники ТОВ “ЯМТ” не визнали права активіста на обслуговування українською мовою, вони наполягали, що їх працівники нічого не порушували.

“Вони мотивували це тим, що у керівництва та співробітників ніби то існує вільне право визначати, якою мовою спілкуватися зі своїми клієнтами, тобто, якою мовою співробітник хоче, такою і обслуговує.
Це суперечить не тільки здоровій логіці та українському законодавтсву, а й стандартам обслуговування клієнтів, тому що клієнт завжди має рацію”, – переконаний Дмитро Сінченко.

Сьогодні, 18 серпня, у Ленінському райсуді Кропивницького відбулося нетривале судове засідання, під час якого з’ясувалося, що у період часу з травня по серпень, у підприємства ТОВ “ЯМТ” змінилися власники. На судове засідання у супроводі чоловіка прийшла нова керівниця фірми Ольга Король.

Згідно з відкритими даними, ТОВ “ЯМТ” займається роздрібною торгівлею фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах і зареєстроване у Кропивницькому по вул. Шевченка. Нещодавно дійсно відбулися зміни у керівництві компанією – замість колишньої директорки Антоніни Баранової “ЯМТ” тепер очолює Ольга Король.

Нові власники під час засідання заявили, що жінка, яка відмовлялася обслуговувати Дмитра Сінченка українською мовою, вже не працює на підприємстві. Більш того, вони наголосили, що підтримують активіста у його вимогах і за їхнього керівництва аптечною мережею, він з такими проблемами більше не зіткнеться.

Ольга Король запропонувала Дмитру Сінченку піти на мирову угоду і той погодився.

Обидві сторони взяли у суду 2 дні для оформлення мирової угоди.

Нагадаємо, згідно із роз’ясненням Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, якщо споживач не надавав згоди працівникам суб’єкта господарювання спілкуватись з ним російською мовою, то обслуговування недержавною мовою є неправомірним. Джерелами доказів можуть бути записи споживачів у Книзі відгуків і пропозицій та відповіді суб’єктів господарювання на такі записи.

“Наполеглива” російська мова до клієнта – таке ж порушення прав споживача, як і впарювання тухлих яєць

75% ефіру – українською: Верховна Рада проголосувала за квоти на телебаченні

У Кропивницькому запрацювало 100% україномовне музичне радіо

Поширити:

Залишити коментар:

коментар