У кропивницькому паліативному відділенні половина ліжок пустує

Моніторингова група національного превентивного механізму відвідала паліативне відділення Центральної міської лікарні Кропивницького, що відкрилося лише рік тому. Із 15 облаштованих місць 8 були вільними. Також виявили відсутність підписів пацієнтів на добровільне лікування.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Відділення розраховано на 15 ліжок, ще по 5 паліативних ліжок розгорнуто в двох терапевтичних відділеннях цієї ж лікарні. Так, минулого року у терапевтичних відділеннях (10 паліативних ліжок) пролікували 323 особи, а в паліативному відділенні, де на 50% ліжок більше, всього 180 осіб. Під час візиту у відділенні, облаштованому відповідно до міжнародних стандартів, перебувало всього 7 осіб, 8 ліжок були вільними.

Монітори зазначили, що у відділенні створено належні умови для паліативних пацієнтів. У палатах на одного-двох пацієнтів є необхідні меблі: функціональні ліжка, приліжкові тумбочки, шафи. Палати затишні, біля кожного ліжка – кнопка виклику персоналу. Санітарні кімнати переобладнано для можливості миття важкохворих людей. Є кімнати для відвідувачів і волонтерів, пацієнтів регулярно відвідують священики, для спілкування з якими є спеціальне приміщення. Працює у відділенні кваліфікований персонал, вдячність якому висловлювали пацієнти під час спілкування наодинці.

Водночас, під час візиту виявили порушення законодавства в частині надання інформованої добровільної згоди пацієнта на лікування. Підписи частини пацієнтів у відповідній документації про надання такої згоди були відсутні. При виписці з відділення рецепти на опіоїдні анальгетики не виписуються. Пацієнти змушені звертатися за місцем проживання до сімейних лікарів для виписки таких рецептів, що порушує безперервність лікування.

При вході до паліативного відділення розміщено наказ по лікарні, яким затверджено правила перебування пацієнта у стаціонарі. Відповідно до цих правил, пацієнти мають підніматися о 6 ранку, а час їх відвідування обмежений двома годинами: з 14:00 до 15:00 та з 18:00 до 19:00. Такий розпорядок дня, на думку моніторів, абсолютно неприйнятний для паліативно хворих пацієнтів, адже для таких пацієнтів присутність рідних має бути можлива навіть вночі. Не кажучи вже про те, що встановлений графік відвідування незручний для працюючих відвідувачів.

Відповідні акти реагування Уповноваженого з прав людини щодо зазначених та інших виявлених проблем і недоліків будуть направлені керівництву Міністерства охорони здоров’я України та м. Кропивницького.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар