“Варення змін”: як абрикоси можуть вплинути на розвиток селища Нового

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Жителі селища Нового варять варення з «нічийних» абрикос, щоб на виручені з його продажу кошти почати змінювати життя в селищі.

Пише “Нова газета”.

Ідея варити «варення змін» належить мешканці Нового Анні Ліщині. Спочатку вона просто фотографувала нікому не потрібні абрикоси, які лежать під «нічийними» деревами у Новому.

Згодом подруга подала ідею: а що як наварити абрикосового джему, поставити на місцевому базарчику «точку» і продавати його, а на гроші, вторговані за ласощі, започаткувати соціальний проект, який би об’єднав жителів селища, вселив віру в те, що разом їм під силу будь-які зміни.

Анна вже зварила перші баночки варення, цукор і тару поки що використала власні, але, каже дівчина, новенці потроху долучаються: хто добрим словом, хто баночками, а хто й цукром.

Анна Ліщина сподівається, що цей проект започаткує «еру розвитку» селища Нового.

«Такий проeкт соціальної дії здатен вплинути на активність, взаєморозуміння та віру в добро в одному нeвeличкому сeлищі і спровокує зміни на краще. Звісно, ми розуміємо, що на якусь глобальну мету ми не заробимо грошей, навіть якщо наваримо і продамо сто баночок», − каже вона

Дівчина додає, що у селищі купа фруктових дерев, плоди з яких зазвичай гниють у траві, нікому не потрібні, це значить, що проект з абрикосовим варенням може продовжитися яблучним чи грушевим…

«Головнe − це бажання створювати цікавe, кориснe, спрацювати на рeзультат та вірити в сeбe та того, хто поряд! Разом можливо зробити навіть тe, що здається нeможливим. А ще  важливо, не що ми варимо, а з якою метою…» – упевнена дівчина.

Продаватимуть варення (до речі, трьох видів: звичайне смачне, оригінальне з імбиром та корицею і сонячне з помаранчем) через мережу Фейсбук. Одна 200-грамова баночка коштуватиме 30 грн.

Однією з перших абрикос, яка віддала свої плоди на «благодійність», було старе дерево біля місцевої школи. Анна припускає, що воно може бути такого ж віку, як і саме селище – близько 40 років. Одна з ідей, яку можна було б реалізувати на виручені кошти, – це поставити лавку й облагородити місце саме під цією абрикосою…

«Я думаю, це буде дуже символічно. На цій лавці можна буде посидіти і подумати, що ми інколи не цінуємо те, що лежить у нас під ногами…»

Інна ТІЛЬНОВА,
фото Анни Ліщини

Поширити:

Залишити коментар:

коментар