Маловисківська ОТГ ділилася досвідом із гостями з Черкащини

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Представники новоствореної об’єднаної територіальної громади Черкащини відправились у гості до Маловисківської ОТГ, щоб повчитись розвивати дієздатну та успішну ОТГ. Голова Маловисківської громади Юрій Гульдас розповів про власний досвід створення ОТГ.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт “Прочерк.інфо“.

Маловисківську ОТГ створили у 2015 році одними з перших, об’єднує вона 10 населених пунктів, серед яких 1 місто, 2 селища та 7 сіл. До об’єднання Маловисківський район мав у підпорядкуванні 20 сільрад.

– Тут, мабуть, живуть щасливі люди – не знають де знаходиться міськрада, – каже по приїзду до Малої Виски Володимир Тірон, після того як кілька людей поспіль не змогли підказати напрям до адмінбудинку.

Зрештою, керівництво місцевої ОТГ кам’янчан зустріло. На зустріч до гостей із Черкащини приїхав голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко.

Голова Маловисківської громади Юрій Гульдас розповів гостям, що ОТГ вони створювали не завдяки, а всупереч.

– Найголовніше – це зміна системи управління на місцях. Коли ми об’єднувались, економіка міста була розвалена вкрай. Це знищено руками тих, кого призначали згори, хто прийшов, накрав та пішов. Зараз ми не владу взяли, а велику відповідальність. Ви мене поставили, ви мене і знімете. А голову РДА ви не ставили. Нам потрібно, аби люди жили так, щоб у них не було приводу скаржитись.

Шлях до об’єднання, каже Юрій Гульдас, був непростим.

– Людей треба було завести. Коли ми приїхали у село Первомайськ розказувати про громади, до нас на зустріч прийшли троє людей. І то ті, що повз проходили. Потім, коли ми в цьому селі вперше в їх історії провели День села, вони відкрили очі: громади це й не погано. Перші ліхтарі на сонячних батареях також з’явились у селах.

Представники Маловисківської громади чимало говорили і на філософські теми. Зокрема, Юрій Гульдас, звертаючись до Кам’янської делегації, порівняв процес створення ОТГ із потягом.

– Ви зараз втрачаєте дуже багато. Своєю нерішучістю ви гальмуєте розвиток своїх населених пунктів. Це те саме, що з потягом. Ті, хто пройшли свій шлях першими, сядуть у місця СВ з кондиціонером, туалетом у номері і без верхніх поличок. Ті, хто трохи забарився, їхатимуть у купе, наступні ж – у плацкарті. А ті, хто будуть останніми, їхатимуть у загальному вагоні. Вороття вже немає. Всі будуть об’єднуватись. Відмінність лише у тому, що зараз новостворені громади держава підтримує і фінансує. Те, що дають зараз, через кілька років уже ніхто не дасть, – каже Гульдас.

Керівництво Маловисківської громади розповіло, чому не захотіло приєднувати до себе найближчі села:

– Ми не хочемо більше нікого приєднувати. Ті, хто відмовився, нам більше не цікавий. Вам також раджу не лаятися з тими, хто не хоче об’єднуватись, вони вам не потрібні, – порадив міському голові Кам’янки Юрій Гульдас.

Також Юрій Гульдас спростував і думку про те, що після створення ОТГ закривають сільські школи.

– Жодної школи не закрили!, – наголосив він.

За словами адміністрації Маловисківської ОТГ, зараз вони працюють над питанням приваблення інвестора. Вони впевнені, чим більше людей знатимуть про їхню громаду, тим швидше великий інвестор прийде на їх землю. Працювати у цьому напрямку порадили і кам’янчанам.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар