Начальник спецінспекції: хто і як відкопував у Кропивницькому радіоактивний металобрух

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
фото з Фейсбук-сторінки Андрія Максюти

Поки триває слідство відносно незаконного розриття небезпечних радіаційних відходів на території колишнього кар’єру “Веселівський”, що в районі вулиці Аджамської в місті Кропивницькому, начальник спецінспекції міськради Андрій Максюта перевірив місцезнаходження затриманого екскаватора АТЕК та саме місце незаконних розкопок. Результати перевірки та ймовірну версію того, хто і чому розкопав ті відходи, очільник спецінспекції опублікував на своїй сторінці у ФБ.

“Як вдалося пересвідчитися у п’ятницю та суботу – екскаватор з опечатаними дверима стоїть на базі одного з дорожньо-експлуатаційних підприємств. Саме місце розкопок загорнули. І вживають всіх необхідних заходів. Робить це міська влада. Отже, Максюта як і обіцяв тримає це питаня на контролі, щоб не “спустили на гальмах”. Адже не все так просто в цій історії”, – йдеться у повідомленні.

За версію розгортання цієї історії, яку оприлюднив Андрій Максюта, “археологи” мають серйозну “кришу”:

“А кому цікаво – історія така: п’ятеро ділків – Сережа, Валєра, Юра, Ігор та Женя вирішили заробити грошей, викопавши метал. Організувалися фінансово та технічно – хтось надав трактор-екскаватор, хтось виділив кошти на пальне та інвентар, хтось домовився про “кришу” в правоохоронних органах, а хтось привіз робітників з цим самим інвентарем і показав фронт робіт. Далі група підприємливих ділків-“археологів” привезла робітників в конкретне місце у поле за Аджамським переїздом! Бо ці дєловари знали, що саме там і є залежі захороненого металу, залежі у вигляді металевих коробів з відходами. Хоча останні (тобто відходи) копачів не цікавили, їх цікавив лише метал. В ході робіт, дістававши металеві ящики з землі їх начиння (небезпечні радіаційні відходи) просто висипали поряд, метал же складали на кучі, а потім вивозили на пункт металоприйому.

Розпочали копати у понеділок 10 липня. У вівторок до копачів прийшли робітники сусіднього кар’єру цегельного заводу і повідомили – тут копати не можна, через те, що в цьому місці під землею у 1988 році захоронили небезпечні радаційні відходи цезію (!!!). Таке повідомлення групу ділків не зупинило. Адже враховуючи їхні зв’язки – вони вважали, що їм все можна. Що за зв’язки у даного квінтету, запитаєте ви? Батько одного з ділків-організаторів очолює обласне управління однієї з державних установ, ще один ділок працює одним з керівників комунального підприємства міської ради, ще один ділок з цього квінтету має зв’язки у правоохоронних органах. До речі, працівники одного з правоохоронних органів таки приїздили на місце незаконних земляних робіт за викликом тих же не байдужих громадян-робітників кар’єру. Було це в середу, 12 липня. Та приїхали і поїхали (мабуть таки спрацювала “криша”), а трохи згодом ділками- “археологами” було завантажено металоломом вантажний автомобіль МАН і вивезено у не відомому напрямку, а роботи продовжилися ще з більшим ентузіазмом. Зупинили їх лише працівники спецінспекції міськради, зупинили і запротоколювали дані незаконні земельні роботи на комунальній землі міста! І даний протокол на наступному тижні розгляне адмінкомісія міської ради”.

За словами Андрія Максюти, за те, що він перешкоджає “розкопкам”, йому обіцяють неприємності. Інформацію про це він уже передав у відповідні структури:

“Та поки триває слідство, порушене органами поліції, і “не можливо встановити місцеперебування фігурантів справи” (хоча їх всі бачать в місті), за отриманою інсайдерською інформацією це питання вже намагаються “зарішати”. А тому, хто зупинив незаконні дії “веліколєпної пятьорки” – керівнику спецінспекції міста, обіцяють неприємності. Мабуть від “криші” в правоохоронних органах, яка не отримала обіцяних баришів від незаконної копальні за Аджамським переїздом?! Не приємності можливі через провокації та підстави. Адже якщо ці люди пішли на те, що маючи жагу наживи поставили під загрозу здоров’я жителів обласного центру (розкопавши радіаційні відходи і вивозивши їх можливо було створення серйозного лиха). Взагалі, ми дуже своєчасно зупинили ці незаконні земельні роботи, адже порушники викопали лише п’яту частину того, що захоронено в даному місці. На більш серйозних глибинах у колишньому глиняному кар’єрі знаходяться захоронення, які чіпати не бажано сотні років…

Маю надію, що таку ж принципову позицію щодо встановлення істини та притягнення винних до відповідальності займає і Сергій Кондрашенко, керівник тих, хто проводить слідство. Адже я впевнений – він людина з честю. І не зважаючи на “кришу” цих ділків-археологів справу таки доведуть до логічного кінця. А сама “криша” скоро проявиться – вони ж з ділками-“археологами” думали, що з того металу гроші лопатами будуть гребти. Чекаємо на прояв перевертнів в погонах. Всім цікаво звідки вони. Повні дані всіх ділків та їх зв’язки передав в закритих конвертах до двох джерел. Їх відкриють тільки тоді, як станеться якась провокація відносно мене. А поки спостерігаємо за ходом та завершенням розслідування”.

Нагадаємо, під Кропивницьким невідомі розікрали звалище радіоактивних відходів. Контейнери із забрудненою Цезієм-137 землею та металом 30 років пролежали в ґрунті за кілька кілометрів від обласного центру.

Згідно з заявою в.о. начальника управління надзвичайних ситуацій Кропивницького Олексія Гненного, радіоактивний металобрухт не є небезпечним для містян.

Фото зі сторінки Андрія Максюти

Поширити:

Залишити коментар:

коментар