У Кропивницькому та Олександрії закриють кабінети променевої терапії

Фото з сайту medical-wiki.in.ua

Кабінет променевого лікування онкозахворювань в Олександрії та Кропивницькому мають намір закрити після повного вичерпання ресурсу ізотопу. І не тільки тому, що немає грошей на нове джерело.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на “Мою Олександрію“.

Обласні чиновники вважають, що таке лікування себе вижило. А ізотоп необхідно купувати в Росії.

За словами керівника обласного управління охорони здоров’я Олега Рибальченка, променева терапія буває різна – сучасна і допотопна. Сучасні лінійні прискорювачі – це революція в порівнянні з гамма-опроміненням. Вони дозволяють з високою точністю направити промінь в пухлину, а комп’ютерні програми розроблять унікальну схему опромінення.

У Кіровоградській області є лише одна така установка. Вона працює в приватному “Українському центрі томотерапіі” у Кропивницькому. Рибальченко вважає, що це і є майбутнє. На його думку, завдання обласної влади – оплатити лікування хворих в приватній клініці, а два променевих кабінети  в Олександрії і обласному онкодиспансері – закрити.

Ізотоп, який лікує, вичерпався в обох диспансерах. Вартість ізотопу становить 7-10 мільйонів гривень за штуку і його виробляє Росія.

На питання про те, що російський ізотоп можна купити в Києві у фірми-посередника “Ізотоп-сервіс”, чиновник поставився негативно:

“Ми нічого не купуємо у Росії ні безпосередньо, ні через фірми-посередники. З російським сертифікатом ми не можемо купити товар “, – сказав він.

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Коваленко має ту саму позицію. Він вважає оптимальним закрити променеві кабінети і направити хворих у сучасний центр томотерапіі за бюджетні гроші:

“Якби ми могли поставити центр томотерапіі в Олександрії, то проблем не було б, однак це нереально, тим більше, що потужність центру в Кропивницькому центрі дозволяє охопити всю область. Для пацієнтів це буде безкоштовно, оскільки платити за це буде обласний бюджет “, – поділився Коваленко.

Питання покупки ізотопів для кабінетів Коваленко вважає недоречним:

“Його ніде неможливо придбати, крім Росії. А купити у Росії – неможливо”, – сказав він.

Голова обласної депутатської комісії з охорони здоров’я Ірина Чемерис з попередніми доводами теж згодна. Каже, що, по суті, іншого виходу, крім як лікувати хворих в томоцентрі, і немає. Адже грошей на ізотопи область не виділила.

“Оскільки грошей не знайшли ні в минулому році, ні на початку цього, то хворим компенсуватимуть послугу томоцентра”, – сказала вона.

При цьому депутат додала, що компенсація, можливо, буде частковою. Також вона зазначила, що хіміотерапію і оперативне лікування в Олександрії збережуть.

Заступник голови обласної депутатської бюджетної комісії Валерій Кальченко – поки єдиний, хто заявив, що треба подумати. І додав, що питання про необхідність придбання ізотопів чує вперше.

“Я не пропускаю жодного засідання бюджетної комісії – це питання не розглядалося, його ніхто не піднімав”, – прокоментував депутат.

За словами Рибальченко, сьогодні в департаменті охорони здоров’я лежить два запити на ізотопи. По одному від головлікаря обласного онкодиспансеру та головлікаря Олександрійського.

“Так, вони потраплять на розгляд депутатських комісій. Їх побачать в комісіях, і депутати скажуть своє слово”, – пообіцяв Рибальченко.

Нагадаємо, в гамма-кабінеті Олександрійського онкодиспансеру вичерпалася потужність ізотопу. Нове джерело, про словами головлікаря, вартує 7,2 млн грн.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар