Онкохворі 4 районів Кіровоградщини можуть втратити можливість лікуватися променевою терапією

Фото з сайту medical-wiki.in.ua

Медикаментозний, променевий і оперативний – три основних способи лікування раку. Зараз всі вони є в Олександрії, але кабінет променевої терапії можуть закрити. Крім того, диспансер обслуговує  Олександрійський, Онуфріївський, Петрівський, Світловодський райони і місто Світловодськ, а це 240 тисяч людей, і в разі чого хворі будуть змушені їздити на процедуру до Кропивницького.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт “Моя Олександрія“.

У гамма-терапевтичному апараті потрібна заміна джерела, тому що його міняли востаннє в 2005 році, і він вичерпав свою потужність.

“Він ще працює, і фахівці Харківського інституту радіології нам кажуть, що ще можна користуватися півроку-рік. Але потужність випромінювання сильно впала, джерело використало свій ресурс. Якщо раніше для процедури було достатньо 15-20 секунд, то зараз це 15-20 хвилин , а скоро буде 40 хвилин. По-перше, хворому важко так довго без руху, по-друге, це призводить до променевих опіків, а вони не піддаються лікуванню “, – розповів головлікар Олександрійського онкодиспансеру Володимир Хирса.

Ціна нової капсули з доставкою, установкою і утилізацією колишнього джерела – 7,2 млн грн. Головлікар звертається з листами в область, намагається знайти спонсорів, але поки що вичерпних відповідей немає.

Якщо гроші не знайдуть, хворим доведеться їздити в Кропивницький або інші міста. І не тільки олександрійцям. Диспансер також обслуговує Олександрійський, Онуфріївський, Петрівський, Світловодський райони і місто Світловодськ. Це 240 тисяч населення.

Якщо гроші не знайдуть, утилізація старого джерела обійдеться в 2 млн грн. Це лише за те, що його приїдуть і заберуть.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар