Через зношеність труб у Кропивницькому протягом липня сталося близько сотні поривів водомереж

фото: kr-rada.gov.ua

Після відновлення водопостачання в обласному центрі, що було тимчасово перервано у зв’язку із аварією на лінії електропередач під Світловодськом, у Кропивницькому почастішали випадки поривів водопровідних мереж. У липні їх кількість сягнула 96. Причиною тому є значна зношеність значної частини водопровідних мереж міста.

Про це сьогодні, 18 липня, під час прес-конференції у міській раді повідомила начальник мiського водопровідно-каналізаційного господарства ОКВП “Дніпро-Кіровоград” Валентина Давидчук, повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт міськради.

“Якщо протягом січня-лютого поточного року в обласному центрі сталося близько 60 поривів, то у липні їх кількість сягнула 96, – наголосила Валентина Давидчук. – Тобто, в день аварійним бригадам доводилось ліквідовувати по 8-10 поривів мережі”.

За словами керівника міського водоканалу, проблема полягає у тому, що експлуатаційний строк частини водопровідних мереж уже давно вичерпано. Так, довжина водопроводу складає 830 км, з них: 20% – це сучасні ПХВ труби, 40% – стальні труби, термін експлуатації яких 20 років, але служать місту вже близько 50 років. Інші 40% – чавунні труби, стійкіші, проте різкий перепад температури може спричинити пориви і на такій мережі.

Виправити ситуацію має плановий поступовий ремонт водогону. Для цього підприємство залучило інвестиції Світового банку й придбало нову техніку – екскаватори, автокран, каналопромивочну машину та 4 МАЗи.

Як повідомила Валентина Давидчук, цього року заплановано реконструкцію 20 насосних станцій, де буде встановлена нова енергоощадна техніка, та кількох водогонів, зношені мережі яких замінять на труби ПХВ. Один з водогонів простягається від водозабору Холодні Ключі до насосної станції Масляниківка, другий – від району нового автовокзалу до вулиці Вокзальної. Також планується ремонт водогону від вулиці 8 березня, по вулицях Чорновола, Єгорова, Пашутіна, до вулиці Київської, який забезпечує водопостачання мікрорайонів Кущівки, Катранівки, Новомиколаївки, центру.

Нагадаємо, 1 липня ввечері у Кропивницькому, Світловодську, Олександрії та Знам’янці було припинено постачання водиВнаслідок крадіжки кутника з опори напругою 150 кВ у м. Світловодську впала електроопора, яка живить насосні станції 1 і 2 підйому водогону ” Дніпро-Кіровоград”.

Ширилися чутки про те, що опора біля Світловодська, падіння якої стало причиною припинення водопостачання у 4 містах області, була пошкоджена ще місяць тому. Проте у “Кіровоградобленерго” спростували цю інформацію, опублікувавши фото поваленої споруди зі свіжими слідами порізів без ознак корозії. Як виявилося, крадії залишили чотири міста Кіровоградщини без води заради 700 гривень.

Зазначимо, що зловмисника через якого без води залишилися мешканці 4 міст, затримали. Ним виявився 26-річний житель селища Власівка Світловодського району. На його совісті три епізоди злочинної діяльності, пов’язаних саме з крадіжками з об’єктів ПрАТ «Кіровоградобленерго». За попередніми даними, у такий спосіб йому вдалося «зібрати» майже 700 кілограмів металу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар