Кіровоградська облрада посіла п`яте місце у рейтингу відкритості

У рейтингу відкритості, прозорості та підзвітності, який проводився коаліцією «Прозорі Ради», Кіровоградська обласна рада зайняла п`яте місце.

Про це Першій електронній газеті повідомили у прес-службі Асоціації політичних наук.

«Ми можемо констатувати доволі непогані показники відкритості обласної ради за основними показниками. Це те, що чітко передбачено та регламентується законодавством. На сьогоднішній день це п`яте місце з двадцяти місцевих рад, які були об`єктом дослідження. А от із запровадженням кращих практик в області гірше – 9 місце» – розповів голова Асоціації Політичних Наук, координатор ініціативи «Прозорі Ради» в Кіровоградській області Дмитро Сінченко.

Коаліцією «Прозорі Ради» було розроблено ряд рекомендацій для обласної ради. Найголовніше, чого вимагає громадськість, це вільний доступ до засідань президії, який наразі є обмеженим, а також зменшити кількість необхідних підписів під електронними петиціями з 10000 до 500.

Заступник голови обласної ради Ігор Степура пообіцяв, що рекомендації «Прозорих Рад» обов`язково будуть розглянуті та винесені в сесійну залу на голосування.

«Проблеми дійсно є. І їх багато. Це все наслідки нашого совкового мислення і того, що люди не звикли до того, що влада це вони, а ми – лише органи влади. По суті нас винайняли для виконання волі людей, а виходить зовсім навпаки. Я докладу всіх зусиль аби абсолютно всі пропозиції, які ми сьогодні отримали від громадськості, були підтримані більшістю депутатів обласної ради», – наголосив Ігор Степура.

Окрім того, пан Ігор відмітив, що проблема з доступом до засідань рад чи інших робочих органів місцевого самоврядування дійсно існує.

«Доходить до того, що мене, заступника голови обласної ради, не пускають на засідання селищних рад. Це ж нонсенс. Що тоді говорити про звичайних громадян?», – зазначив Степура.

Щодо ще двох місцевих рад Кіровоградщини, які брали участь у дослідженні, то вони обидві знаходяться в останній п`ятірці рейтингу. Знам`янська міська рада посіла 15 місце, Новоукраїнська – 19.

«У регламенті Новоукраїнської міської ради не прописане врегулювання конфлікту інтересів, що ставить під корупційну загрозу абсолютно всі проекти рішень і кожне голосування. Також є проблеми з доступом громадян до засідань ради, виконкому та постійних комісій. Але найголовніша біда – це порушення Закону «Про доступ до публічної інформації» і не оприлюднення проектів рішень за 20 робочих днів до сесії. Проблема конфлікту інтересів та проблема з доступом на засідання сесій та робочих органів є і в Знам`янській міській раді. Ми будемо працювати з міськими головами, депутатами цих місцевих рад і виправляти цю ситуацію для підвищення підзвітності та прозорості», – розповіла в.о. керівника Секретаріату коаліції громадських організацій «Рада Експертів» Олена Сінченко.

Проект “Прозорі Ради: адвокасі кампанія з імплементації антикорупційного законодавства місцевими радами” виконується Центром “Ейдос” у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар