В Олександрії споживачам наркотиків мінятимуть використані шприци на нові

Громадські активісти та медичні працівники Олександрійської центральної районної лікарні ініціювали бюджетне фінансування програми обміну шприців.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на  КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

Споживачі наркотиків приносять у пункти використані шприці, взамін отримують нові. Так можна убезпечити споживачів ін’єкційних наркотиків від розповсюдження інфекційних хвороб – гепатиту та ВІЛ-інфекції. А також попередити залишення використаних шприців у місцях знаходження людей.

“Зараз в області ін’єкційний шлях передачі ВІЛ на другому місці. Отже, саме держава та місцева влада має впливати на профілактику передачі ВІЛ-інфекції ін’єкційним шляхом. Бюджетне фінансування програми обміну шприців на Кіровоградщині здійснено вперше, що є прецедентом та позитивним досвідом для інших районів та міст Кіровоградщини.
З пропозицією бюджетного фінансування ми звернулися до Олександрійської центральної районної лікарні. Головний лікар Валентина Гарагуля пішла на співпрацю. Їй відома ситуація з епідемією ВІЛ/СНІДу на Кіровоградщині, тож програми зменшення шкоди – це один із реальних механізмів та позитивних світових практик. “,- розповідає в.о. виконавчого директора КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Костянтин Данильченко.

Шприци були закуплені за бюджетні кошти. На 2018 рік з чистого бюджету виділити кошти не зможуть, але головний лікар Олександрійської центральної районної лікарні Валентина Гарагуля розповідає, що в них є спецфонд, де ідуть кошти за оренду, профогляди, з яких вони зможуть виділити кошти на наструпний рік.

“Пункт обміну шприців ми відкрили два роки тому. Наша організація не вперше працює з наркозалежними. До нас звертається приблизно 50 наркозалежних. Вони нам приносять використані шприци, а ми даємо нові. Ще у нас серед наркозалежних з’явилися волонтери. Вони ходять у під’їздах і парках, збирають шприци й приносять нам пакетами. Ми потім ці шприци здаємо на утилізацію і отримуємо в замін інші”,- розповідає голова правління БО «Шлях до життя» Анатолій Тримбач.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до В Олександрії споживачам наркотиків мінятимуть використані шприци на нові

  1. …правильно!!! надо уже давно поощрять наркоманию и проституцию ,однополые браки и т. д. ведь идем в европу !!!!!бред какой-то .вместо того ,чтобы помочь нуждающимся в мед помощи-снабжайте наркоманов дозами!!!!!Идиотизм чистой воды!!!!!!!!!!!!

Коментарі заборонені.