Як убезпечити дітей на дорозі: у Кропивницькому почали роздавати “світлячків”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Світловідбиваючі елементи на спортивному костюмі, наприклад, це елементи дизайну? А “сяючі” нашивки на рюкзаку? Саме завдяки цим дрібничкам водій бачить пішохода у темну пору доби з відстані 150 м. А це достатня відстань, аби вчасно загальмувати. У деяких країнах можна навіть отримати штраф за те, що дитина вийшла в школу без флайтерів (саме так вони називаються). І поки у нашій країні за це не карають, двоє кропивницьких патрульних зініціювали проект “Світлячки”, отримали на нього грант і уже від учора роздають “світлячки” кропивницьким школярам.

Про те, як з’явилася ідея проекту та як він реалізується Першій електронній розповів ініціатори та менеджери проекту, інспектори патрульної поліції Кропивницького Сергій Ткаченко та Оксана Білоброва.

Наприкінці січня кропивницькі патрульні Сергій Ткаченко та Оксана Білоброва презентували свій проекти “Світлячки”,  який покликаний зменшити кількість ДТП за участю школярів-пішоходівЙого втілення реалізується спільно між Управлінням патрульної поліції, Управлінням освіти КМР та Прес-клубом реформ.

Цей проект був одним із більше двох десятків претендентів на мікрогрант у рамках програми “Активні громадяни” від Британської Ради в Україні. І уже у квітні автори “Світлячків” отримали відповідь – на реалізацію проекту їм виділять 15 тис. грн:

“Ми розробили дизайн і замовили світловідбиваючі елементи у формі брелоків – вийшло трішки менше 1000 штук, – розповідає Сергій Ткаченко, – Замовлення робили у київській фірмі, яка виготовляє їх із якісного матеріалу американського виробництва. У мене є декілька зразків європейських світловідбивачів, то якість абсолютно така ж, як і ми замовили. До брелока ця фірма виготовляє пам’ятку, у якій розповідається про види світловідбивачів, як їх краще прикріпити, щоб було найкраще видно. Це прості схеми, які зображені доступно навіть для дітей”.

Світловідбиваючі елементи мають назву “флайтер”, і вони бувають різних видів. У рамках проекту “Світлячки” виготовляли найбільш надійний та практичний варіант – брелоки діаметор близько 5 см. За словами ініціаторів проекту, важливу роль грає не розмір і не форма флайтера, а його застосування. Патрульні радять розміщувати їх так, аби видно було справа і зліва – наприклад, з двох сторін рюкзака.

“У нас “світлячки” у формі брелока з кільцем, який зручно причепити до рюкзачка, на змійку тощо. А вони бувають у вигляді значків, нашивок. Улюбленці дітей – браслети. Але ми зупинилися саме на цій формі, щоб діти їх ніде не погубили. Прикріплювати треба так, аби коли дитина йде по пішохідному переході, її було видно водіям, які рухаються з обох сторін”, – каже Оксана Білоброва.

Уже вчора патрульні провели першу бесіду – у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей, де роздали дітям “світлячків”.

“Ми спілкувалися з дітками-сиротами, напівсиротами.  21 вихованець уже отримав брелоки, бо більшість зараз у таборівках. Ми почали саме з цієї категорії, бо вони в першу чергу потребують такого піклування”, – додає Оксана Білоброва.

“Світлячки” планують розповсюджувати серед дітей початкових класів шкіл, які розташовані у місцях із високою концентрацією ДТП. Але, за словами одного з ініціаторів проекту, основною метою проекту є показати важливість флайтерів та зробити їх модними:

“Ми хочемо запустити такий тренд – культура використання цих простих інструментів безпеки. Бо статистика – річ вперта і вона показує, що в країнах, де це використовується як обов’язковий елемент, у 6-7 разів кількість ДТП за участі пішоходів менша. Як на мене, це дуже красномовна статистика. В Естонії, наскільки я знаю, можуть оштрафувати опікунів чи батьків дитини, яка пішла в школу без таких речей”, – розповідає Сергій Ткаченко.

У рамках проекту серед діток менеджери поширюють “світлячки”, а серед батьків – інформацію. За словами Сергія Ткаченка, багато дорослих навіть не уявляють, що такі речі є і їх можна купити в канцелярських магазинах, на заправках.

“Може вони їх і бачать, але не приділяють цьому увагу. Якщо татові й мамі доступно пояснити навіщо це треба одного разу, то вони будуть їх купувати дітям. Мої сини давно носять світловідбиваючі елементи. Я завжди знаю, що моїх дітей добре видно на дорозі і це їх убезпечує. Ми користуємося таким елементом безпеки, тому й виникла ідея впровадження цього тренду, – розповідає один із менеджерів проекту. – Це перший проект, на якому ми зупинятися не плануємо, адже хочемо, щоб такі речі були у всіх діток у нашому місті. Щоб батьки бачили, щоб це сприймалося як модна річ: турбуватися про безпеку дітей на дорозі”.

Завдяки “світлячку”,  у сутінках при ближньому світлі фар автомобіля дитину видно на дорозі зі 150 метрів, при дальньому світлі – з 400. А без нього – у кращому випадку з 30-40 метрів. Працівник патрульної поліції Сергій Ткаченко каже, що це дуже критична відстань і часто водії не встигають вчасно зреагувати. Є одяг та рюкзаки, де вже вшиті світловідбиваючі елементи. Проте достатньо і звичайних маленьких флейтерів, які не гірше будуть виконувати свої функції. Причому це зовсім не дороговартісні речі:

“Їхня вартість коливається від 15 до 30 грн в залежності від моделі. Вони можуть бути з різними малюнками, мати різні фігурки. Наприклад, трансформери або інші герої мультиків. Але найголовніше – що вони зроблені зі спеціального світловідбиваючого матеріалу. Купити можна в багатьох звичайних магазинах, або щоб не шукати довго – замовити в  Інтернеті”.

Такі прості речі можуть уберегти дитину на дорозі завдяки тому, що пішохода вчасно побачить водій. Можна причепити один елемент на рукав, декілька – на рюкзак тощо.

“Найкраще начіпляти на себе їх стільки, щоб ви світились, як новорічна ялинка. Щось на велосипед, щось на рюкзак, на куртку”, – жартує Сергій Ткаченко.

Чи варто чекати, поки “світлячків” принесуть для вашої дитини в школу, якщо 10 хвилин часу на пошуки флайтерів і 30 грн за них, можуть убезпечити пішохода на дорозі:

“Прості речі рятують життя”, – додає Сергій Ткаченко.

Фото з Фейсбук-сторінки Вікторії Талашкевич

Поширити:

Залишити коментар:

коментар