Півсотні кропивничан взяли участь у семінарі та ході “Руху захисту української мови” у Києві

Учора, 28 червня, близько 50 активістів із Кропивницького взяли участь у конференції-семінарі Всеукраїнського об’єднання “Рух захисту української мови” у Києві і приєдналися до ходи центром столиці.

Як повідомив на своєму Фейсбуці викладач ЦДПУ, учасник заходу Олександр Ратушняк, спікерами конференції, яка проходила в Українському домі, були президент історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль, директор Інституту української мови НАН України проф. Павло Гриценко, та проф. Лариса Масенко з Києво-Могилянської академії. Також виступили активісти громадського руху “Відсіч”, ВО “Рух захисту української мови” та інших.

Головний меседж конференції – держава повинна захищати права українців на загальнодержавному рівні в медіапросторі, закладах освіти та держустановах. У цьому питанні є деякі успіхи – ухвалено так звані закони про квоти на радіо і телебаченні, але цього на думку активістів не достатньо.

“Варто добиватися ухвалення нового закону про державну мову і скасування нині чинного закону Ківалова-Колісниченка, “Валуєвського циркуляру” нашого часу”, – наголосив Олександр Ратушняк.

Семінар завершився велелюдною ходою по Хрещатику до Бесарабської площі на підтримку 10-ї статті Конституції України про єдину державну мову та її застосування в усіх сферах суспільного життя.

“Цією акцією учасники семінару привернули увагу киян до проблем української мови в Україні. У ході взяли участь близько 50 кропивничан, яких було помітно завдяки великому банеру “Кропивницький об’єднує”. Цією акцією ми, водночас, відстоювали українську назву нашого міста”, – повідомив викладач ЦДПУ.

фото зі сторінок Олександра Ратушняка та Ольги Кизименко у Фейсбуці

Поширити:

Залишити коментар:

коментар