На Кіровоградщині створили понад 200 туристичних маршрутів

Учора, 26 червня, директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Валентина Животовська розповіла, що у Кіровоградській області наразі існує понад 200 туристичних маршрутів.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт ОДА.

Інформуючи учасників наради про стан та перспективи розвитку галузі туризму в області, директор профільного департаменту відзначила, що на сьогодні на Кіровоградщині діє більше 70 суб’єктів підприємницької діяльності, що надають туристичні послуги.

8 підприємств мають ліцензії на здійснення туроператорської діяльністі.

На території області також є санаторно-курортні та лікувально-оздоровчі заклади: санаторій «Гусарське урочище» (Новоукраїнський район) та КП «Знамянська бальнеологічна лікарня», що відносяться до мережі охорони здоров’я.

За словами Валентини Животовської, найбільше у нашому регіоні переважає виїзний туризм, що охоплює 70% від загальної кількості туристів, які отримують послуги від суб’єктів туристичної діяльності.

Найбільш популярними серед них є Кіровоградський обласний краєзнавчий та художній музеї, заповідник-музей І.К.Тобілевіча (Карпенка-Карого) «Хутір «Надія» (с. Миколаївка Кіровоградського району), дендропарк М.Давидова «Веселі Боковенькі» (с. Іванівка Долинського району), Онуфріївський дендропарк, історико-архітектурний заповідник родини Раєвських (с. Розумівка Олександрівського району), парково-музейний комплекс «Кіровоградщина авіаційна» (м. Кропивницький), ландшафтний заповідник «Монастирище» (с. Завтурове Устинівського району), Музей ракетних військ стратегічного призначення (смт Побузьке Голованівського району), штучне озеро «Велика і Мала скелі» (Протопопівська сільська рада Олександрівського району), Світловодський яхт-комплекс.

Окрім того, основними об’єктами для відвідування в містах та районах області залишаються краєзнавчі музеї та музеї історії.

На сьогодні проведено активну роботу з розробки та організації туристичних маршрутів, про що свідчить збільшення їх кількості на 29% (у порівняні з аналогічним періодом минулого року). Всього в області створено 210 таких маршрутів. Найбільш активними в їх розробці є Бобринецький, Гайворонський, Новгородківський, Світловодський райони,а також міста Знам’янка, Кропивницький і Олександрія.
Значним попитом серед відпочивальників також користуються тури вихідного дня, зокрема, до Кременчуцького водосховища з відвідуванням приватного зоопарку у с. Озера Світловодського району, до урочища «Каскади» (с. Злинка Маловисківського району), природного об’єкту «Чорний ліс» та озера «Берестувате» (Богданівське лісництво Знам’янського району), до озера «Велика та Мала скелі», урочища «Монастирище» та дендрологічного парку «Веселі Боковенькі».

Також створені умови для розвитку сільського «зеленого туризму». На сьогодні в області діє 43 гостинних оселі, що на 2 садиби більше, ніж було у минулому році. Найбільш активно розвивають діяльність «зелених» садиб у Вільшанському, Знам’янському, Кіровоградському, Компаніївському, Новгородківському, Олександрівському та Олександрійському районах.

Окремої уваги заслуговує організація заходів подієвого та культурно-пізнавального туризму. З метою залучення туристів проводяться культурно-мистецькі заходи, серед яких свято фольклору «Невичерпні джерела», туристичний фестиваль «Світле місто» (м. Світловодськ), фестиваль української народної творчості «Степограй» (с. Карбівка Добровеличківського району).

Поряд із позитивними напрацюваннями, серед істотних проблем Валентина Животовська визначила недостатнє фінансування туристичних заходів на більшості територій області. Так, у минулому році на заходи з розвитку туризму в Устинівському районі не було виділено жодної копійки. У Боринецькому районі на ці цілі було профінансовано лише 200 грн., у Долинському – 14,5 тис. грн., у Знам’янському – 34,3 тис. грн., у Компаніївському – 40,5 тис. грн., Світловодському – 50 тис. грн., Кіровоградському – 115 тис. грн., у місті Кропивницькому – 142 тис. грн. та у місті Олександрія – 34,4 тис. грн.

Зважаючи на це, Валентина Животовська наголосила на необхідності під час формування місцевих бюджетів передбачити фінансування на реалізацію заходів у сфері туризму, зокрема, на розбудову туристичної інфраструктури, а також опрацювати питання щодо оновлення існуючих туристичних маршрутів та їх популяризації серед населення.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар