„Кіровоградтепло” хоче платити за оренду майна менше

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

ДП „Кіровоградтепло” ТОВ „ ЦНТІ УНГА” просить у міськради Кропивницького надати їм пільгу для сплати оренди за цілісний майновий комплекс ДКПТМ «Кіровоградтеплоенерго». Підприємство аргументує це тим, що вони постійно оновлюють та модернізують обладнання, але коштів на сплату оренди немає, оскільки в тариф вона не включена.

Про це Першій електронній повідомили у ДП „Кіровоградтепло”.

Далі текст звернення прямою мовою:

“У зв’язку із тяжким фінансовим станом та відсутністю джерел фінансування сплати орендної плати, важливим питанням для ДП „Кіровоградтепло” ТОВ „ ЦНТІ УНГА” є   отримання пільги по сплаті орендної плати, яке внесено до порядку денного дев’ятої сесії міської ради.

18.10.2004 року між управлінням власності та приватизації комунального майна Кіровоградської міської ради та ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» було укладено договір оренди №157/17 (надалі по тексту – Договір) відповідно до якого орендодавець передав в оренду підприємству цілісний майновий комплекс ДКПТМ «Кіровоградтеплоенерго» з метою вироблення та реалізації теплової енергії установам, організаціям та мешканцям м. Кропивницького. Вказаний цілісний майновий комплекс є власністю територіальної громади міста Кропивницького.

В  оренду ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» було передано 60% котлів з терміном експлуатації понад 20 років (нормативний термін експлуатації – 15 років) та 89% теплових мереж з терміном експлуатації більше 25 років (нормативний термін експлуатації – 20 років).

Основне та допоміжне обладнання котелень було передано в оренду із майже вичерпаними термінами експлуатації (термін експлуатації понад 80% котелень перевищує 20 років). Діючі котли мали низький ККД (60 ÷ 80 %), застарілу автоматику, що призводило до підвищених витрат палива (на 20 % вищих ніж середньосвітовий рівень).

Після підписання договору оренди ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» відповідно до політики енергетичної безпеки держави взяло курс на модернізацію та поліпшення технічного стану обладнання підприємства.

Впродовж  12 років дії договору оренди  підприємство здійснює капітальні і поточні ремонти орендованого майна, проводить модернізацію та реконструкцію застарілого  обладнання, підтримує орендоване  теплогенеруюче та теплотранспортуюче обладнання в належному стані.

Протягом 2005 – 2016 рр. підприємством було використано на відновлення орендованого обладнання   34 млн грн, з них зокрема 20,5 млн грн за рахунок нарахованих амортизаційних відрахувань та 13,5 млн грн за рахунок власних коштів.

ДП „Кіровоградтепло” ТОВ „ЦНТІ УНГА” планомірно  проводить реконструкцію та модернізацію обладнання орендованого комплексу: зокрема  збудувало 3 блочно-модульні котельні,   замінює та реконструює  котли, модернізує теплові мережі, встановлює нові насоси, оновлює  допоміжне технологічне обладнання. Загальна сума на проведення цих робіт за період 2005-2016 років  склала  22,8 млн грн.

Також ДП „Кіровоградтепло” ТОВ „ЦНТІ УНГА” , незважаючи на значні фінансові труднощі та в умовах значного дефіциту коштів,  намагається виконувати свої договірні зобов’язання стосовно  сплати орендної плати за користування цілісним майновим комплексом. Так, з  2005  по цей час  підприємством було сплачено до місцевого бюджету 11,5 млн грн орендної плати за користування цілісним майновим комплексом. При цьому розрахунки проводились, як за основним договором (поточні платежі) так і за договором реструктуризації.

Варто зазначити, що джерела для сплати орендної плати у підприємства відсутні, оскільки  протягом 9 із 12 років дії договору оренди,  орендна плата не була включена в тарифи на теплову енергію, тому у підприємства і виникла  заборгованість із її сплати,  навіть з урахуванням регулярних  платежів  реструктуризованої заборгованості.

Можливість і необхідність надання пільги по орендній платі  необхідно розглядати у декількох ракурсах”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар