Мешканцям проблемних кропивницьких гуртожитків розповіли, як захистити свої права

Учора, 20 червня, в обласній юстиції в рамках загальнонаціональної програми “Я маю право” мешканцям проблемних кропивницьких гуртожитків роз’яснили їхні права: яким чином і де вони можуть отримати правову допомогу щодо захисту своїх житлових прав.

“Один із напрямків, який ми обрали, це проблематика мешканців гуртожитків, роз’яснення законодавтсва в сфері реалізації житлових прав”, – розповів очільник обласної юстиції Вадим Гуцул.

До обласного управління юстиції завітали мешканці декількох проблемних гуртожитків Кропивницького – з просп. Університетського, 21, вул. Кільцева, 7 та вул. Добровольського. Мешканці цих гуртожитків мають ряд проблем, пов’язаних з приватизацією житлової площі. Кропивничани з просп. Університетського, 21, як відомо, цілими сім’ями ледь не опинилися на вулицях.

Фахівці обласної юстиції розповіли кропивничанам про зміни до закону “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”, які нещодавно внесла Верховна Рада.

“У законі не зовсім чітко були виписані правила щодо приватизації житлової площі в гуртожитках, правила щодо кола осіб, які мають право на приватизацію. Не було через це і чіткої практики у судових процесах. Звичайно, що від цього дещо потерпали громадяни. Але законодавці внесли зміни і 4 червня вони вступили в дію”, – зазначив Вадим Гуцул.

Про зміни в законодавстві та про права мешканців гуртожитків присутнім детальніше розповіли начальник відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Тетяна Золотарьова та головний спеціаліст відділу правової роботи Віра Піскун.

“Цими змінами до закону продовжено строк дії мораторію на виселення мешканців гуртожитків та на відчуження гуртожитків у будь-який спосіб, крім передачі у комунальну власність. Цей мораторій продовжено до 1 січня 2022 року”, – розповіла Тетяна Золотарьова.

Вона наголосила, що з 2017 по 2021 рік в Україні впроваджуватиметься загальнодержавна цільова програма про передачу гуртожитків у власність територіальних громад. Змінами до закону Кабмін зобов’язали протягом трьох місяців з дня набрання його чинності подати Проект закону Про затвердження загальнодержавної цільової програми про передачу гуртожитків у власність територіальних громад.

Крім того, органи місцевого самоврядування протягом шести місяців зобов’язали створити постійні комісії із забезпечення реалізації прав мешканців гуртожитків, включених до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації та коропоратизації та подати проекти рішень про передачу таких гуртожитків у власність територіальних громад на затвердження місцевим радам.

За словами Тетяни Золотарьової, із врахуванням останніх змін, приватизації підлягають гуртожитки, які є об’єктами права державної і комунальної власності. Натомість житлові приміщення гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні Національної гвардії України, Служби безпеки України, Збройних сил України та ряду інших відомств, приватизувати не можна. Також це стосується житла в гуртожитках, побудованих або придбаних за радянських часів до 1 грудня 1991 року приватними або колективними власниками за власні або залучені кошти. У цьому випадку виключення становлять лише ті гуртожитки, що були включені до статутних капіталів організацій, створених у процесі приватизації чи корпоратизації.

Наприкінці зустрічі мешканці проблемних кропивницьких гуртожитків мали можливість отримати фахові відповіді на свої запитання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар