Поблизу Кропивницького розгорнули таборівку “Для наших”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Із 16 по 18 червня неподалік Кропивницького тривав табір ГО ЦРВ «Коловорот» під назвою «Для наших», куди з’їхалися учасники АТО, волонтери, громадські активісти з різних куточків області.

За словами організаторів, метою табору є організація простору довіри в неформальних умовах – там, де все мало існувати за принципом самоорганізації і сприяти налагодженню стосунків між учасниками.

“Ми часто стикаємось з тим, що учасникам бойових дій рекомендують конкретні форми та зміст відпочинку: санітарно-курортне лікування, екскурсії, розважальні програми. Ми вважали за потрібне дати людям можливість спілкуватись вільно, об’єднуватись за інтересами, встановлювати правила взаємодії на свій розсуд, як це й робиться в суспільстві між дорослими людьми”, – розповів Першій електронній Андрій Фоменко.

Один із організаторів табору Євген Близнюк додає:

“Ми з Яном (Ян Хіон) запланували табір, щоб за рік після повернення з АТО побачитись зі своїми (морпіхами з 36ОМБП – ред.), зрозуміти, що відбувається в їхньому житті, познайомити їх з нашою організацією, з хлопцями з інших частин, які підтримують ЦРВ «Коловорот».

Заїзд відбувся в другій половині дня в п’ятницю. Табір розбили неподалік Клинців у сосновому лісі. В перший вечір до табору заїхали 7 АТОвців, двоє з яких були організаторами таборівки.

У перший вечір розбивали табір, разом готували картоплю на салі, смажили шашлик, готували каву на багатті й слухали музику. Посиденьки затягнулись до ранку.

“Було багато історій, а позитивних емоцій – ще більше. Уявіть, дехто потрапив до табору пішки серед ночі. Ранком почали готуватись до приїзду гостей табору. Поставили готувати юшку, їздили до села по воду. До табору потихеньку приєднувались гості, приїздили психологи (І. Кузнєцова, Н. Потапенко, В. Зубченко) всі долучались до організації табору з творчими пропозиціями. Цікавим для учасників виявився тренінг «Дитячий садок неслухняних дітей». Хто з хлопців хотів, той приєднався й отримав купу позитивних емоцій. Люди під’їздили протягом всього дня і самі й з дітьми”, – каже Андрій Фоменко.

Ще частину приємностей привезли до табору Оксана Нетребенко з Сергієм Копотієнком. У невимушеній атмосфері пройшов концерт авторської пісні від Сергія. А ще ноткою позитиву була юрба дітей, яка сновигала табором. У ній об’єднались діти АТОвців, волонтерів, психологів, музикантів.

“Увечері частина гостей поїхала, але табір зовсім не спорожнів, як кажуть свято місце… Приїхали члени родин організаторів, яким дома не сиділось, та ще частина коловоротівців”, – додає Андрій Фоменко.

Загалом зібралося близько трьох десятків АТОвців, волонтерів, лікарів, психологів.

“Організація табору на умовах: «Від взаємної підтримки до довіри» – це хороший досвід. Адже ресоціалізація – це коли коло гарних людей навколо збільшується. Виявляється, іноді просто треба створити умови, а люди між собою спільну мову знайдуть. Природний контур – це добре, адже тут є багато спільних справ, взаємодії, швидше проходить знайомство”, – каже Андрій Фоменко.

   

Поширити:

Залишити коментар:

коментар