Прокуратура Кіровоградщини захистила права підлітків – вихованців спецучилища

Прокуратурою Кіровоградської області проведено перевірки додержання вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, Законів України «Про попереднє ув’язнення» та «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» на предмет забезпечення прав неповнолітніх, які конфліктують із законом, у місцях несвободи. За її результатами внесено 5 актів прокурорського реагування, за якими до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 посадових осіб, поновлено права 14 підлітків. Ряд документів реагування ще розглядається.

Про це повідомляє Перша електронна за інформацією прес-служби прокуратури Кіровоградської області.

До прикладу, під час перевірки в Макіївському професійному училищі соціальної реабілітації встановлено, що адміністрацією закладу не вжито заходів до стягнення з батьків ряду вихованців плати за утримання підлітків в установі. Крім того, виявлено порушення в частині неналежного укомплектування штату училища, а також невідповідності статуту установи вимогам законодавства тощо.

Також за вимогою регіональної прокуратури, адміністрацією спеціальної установи в інтересах 4 вихованців заявлено позови про стягнення з батьків коштів за їх утримання в училищі, ініційовано питання щодо внесення змін до статуту, вжито заходів щодо усунення інших порушень. Відповідального працівника притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Діяльність ювенальних прокурорів із захисту прав дітей, які утримуються в місцях несвободи або конфліктують із законом, є однією із пріоритетних в роботі відомства

Довідково: Макіївське професійне училище соціальної реабілітації імені А.С. Макаренка є спеціальною установою для підлітків у віці від 14 до 18 років, які вчинили злочини до досягнення віку кримінальної відповідальності. В установу поміщаються за рішеннями судів на строк до 3-х років. Училище діє на постійній основі в смт Балахівка Петрівського району , переведене у 2014 році за рішенням МОН України із зони АТО. Прямий нагляд у рамках ст. 26 Закону України «Про прокуратуру» здійснює прокуратура Кіровоградської області.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар