Реконструкція без договору, документації і грошей: у Кропивницькому міська влада організувала дивний капремонт скверу “Чорнобиль”

фото: kr-rada.gov.ua

У Кропивницькому підрядна організація без договору, технагляду, проекту і навіть фінансування майже місяць реконструювала сквер «Чорнобиль». Начальник головного управління ЖКГ Віктор Кухаренко запевняє, що фірма виконувала роботи за свій рахунок.

Про це повідомляє «Центр медіарозслідувань «Прозоро».

На початку квітня у Кропивницькому розпочалися роботи по реконструкції прилеглої території навколо пам’ятника «Жертвам Чорнобиля». Зокрема, 4 квітня на даному об’єкті вже викорчували бордюри і привезли нову тротуарну плитку. Тим не менш міська влада чомусь вирішила приховати інформацію про виконавця робіт. Для прикладу начальник головного управління ЖКГ міської ради Віктор Кухаренко відмовився повідомити деталі цієї реконструкції журналісту Першої електронної газети.

Цей дивний факт зацікавив журналістів «Центру медіарозслідувань «Прозоро» і на адресу заступника міського голови, який опікується питаннями ЖКГ, було надіслано інформаційний запит з проханням надати інформацію про виконавця робіт на прилеглій території навколо пам’ятника «Жертвам Чорнобиля». На цей запит, який у міськраді отримали 24 квітня, вже через три дні, 27 квітня, надійшла відповідь.

У листі, підписаному заступником міського голови Олександром Мосіним йдеться про те, що «…запит від журналіста потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, тому строк його розгляду продовжено до 20 робочих днів».

Це викликало неабияке здивування, адже роботи по реконструкції прилеглої території навколо пам’ятника на той час велися вже три тижні. Більш того, як виявилося, на сайті міської ради 20 квітня вийшла публікація під назвою «Крок за кроком у Кропивницькому наполегливо реалізується програма ремонтів комунальних об’єктів», де зокрема говорилось й про те, що на території «… укладають тротуарну плитку і встановлюють бордюри біля пам’ятника «Жертвам Чорнобиля» будівельники фірми “Вітарс”».

Тобто канцелярія заступника міського голови Олександра Мосіна і ГУ ЖКГ навмисно не повідомили цю інформацію у відповіді на журналістський запит.
Офіційна інформація про підрядника, який реконструює сквер біля пам’ятника «Жертвам Чорнобиля» надійшла «Центру медіа розслідувань «Прозоро» більш ніж через місяць – 25 травня.

У подальшому розслідуванні обставин такого вчинку стало зрозуміло, чому представники міської влади приховували інформацію. Річ у тім, що роботи по реконструкції прилеглої території навколо пам’ятника «Жертвам Чорнобиля» розпочалися без договору з підрядною організацією і на ці роботи не було передбачено відповідного фінансування.

Кошти у сумі 1 млн 450 тис. грн на капітальний ремонт об’єктів благоустрою скверу «Чорнобиль» були виділені 7 квітня згідно з рішенням № 871 «Про внесення змін та доповнення до рішення Кіровоградської міської ради від 17 січня 2017 року № 763 «Про затвердження Програми утримання, благоустрою та розвитку житлово-комунального господарства міста Кропивницького на 2017-2021 роки». Однак, як ми вже зазначали вище, роботи на об’єкті тривали вже 4 квітня.

Сам же договір на виконання робіт з капітального ремонту об’єктів благоустрою скверу “Чорнобиль” з ТОВ спеціалізована будівельна фірма «Вітарс» було укладено 27 квітня, однак його не було опубліковано. Наразі на порталі публічних закупівель «ProZorro» знаходиться лише звіт про укладений договір, що є досить типово для головного управління ЖКГ.
Загалом же ціна договору склала 950 899,20 грн при очікуваній вартості у 1 358 167 грн.

Тобто міська влада Кропивницького дозволила підряднику виконувати роботи по реконструкції прилеглої території навколо пам’ятника «Жертвам Чорнобиля» без укладеного договору і без виділених на це коштів з міського бюджету.

Але і ці, м’яко кажучи, дивні факти виявилися не останніми. Так, 20 квітня у формі річного плану закупівель на сайті «ProZorro» Головне управління житлово-комунального господарства міської ради запланувало виготовлення проектно-кошторисної документації по капітальному ремонту об’єктів благоустрою скверу «Чорнобиль». Орієнтовним початком проведення процедури закупівлі у формі річного плану значиться квітень 2017 року.

У цей же день, 20 квітня, у формі річного плану закупівель на сайті «ProZorro» Головне управління житлово-комунального господарства міської ради опублікувало плани щодо виконання експертизи проектної документації по об’єкту “Капітальний ремонт об’єктів благоустрою скверу “Чорнобиль”, здійснення технічного нагляду за будівництвом об’єкту та здійснення авторського нагляду за будівництвом. Сам же капремонт було внесено до річного плану закупівель ще пізніше – 27 квітня.

Зазначимо, що перша оплата виконавцю реконструкції скверу надійшла від ГУ ЖКГ 28 квітня. Згідно з даними Офіційного порталі публічних фінансів, 285 269,76 грн надійшли на рахунок ТОВ СБФ “Вітарс” у якості попередньої оплати.

А вже 29 травня ГУ ЖКГ здійснило «повну оплату за виконану роботу» – 329 019,84 грн. Загалом сума сплачених коштів склала 614 тисяч 289 гривень, при тому, що ціна, відповідно до звіту розміщеного у системі ProZorro, складала 950 тисяч 899 гривень.

Це видається фантастичним, але з усіх цих даних випливає той факт, що роботи біля пам’ятника «Жертвам Чорнобиля», які реально почали виконувати на початку квітня, велися без жодної проектної документації, ніхто не проводив нагляду за виконанням робіт, ніхто до 27 квітня не замовляв і не оплачував ці роботи.

Примітно, що під час прес-конференції у міській раді начальник головного управління ЖКГ Віктор Кухаренко, відповідаючи на питання «Центру медіарозслідувань «Прозоро» про те, яким чином підрядник міг почати роботи без укладеного договору, відповів, що фірма виконувала роботи за свій рахунок.

За даними держреєстру, ТОВ спеціалізована будівельна фірма «Вітарс» розташоване у Кропивницькому по вул. Ярослава Мудрого (колишня Валентини Терешкової – ред.). Засновниками та кінцевими бенефіціарами фірми є родина Дзюбіних – Віталій Олександрович, Лариса Іванівна та Євген Віталійович. Цікаво, що за даними z.texty.org.uа даний підряд став першим отриманим бюджетним замовленням підприємства за останні 9 років.

Ця фірма брала участь у зведенні пам’ятного знаку жертвам Голодомору у Кропивницькому, за що її керівник Віталій Дзюбін отримав подяку від міської ради.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар