Мешканці Кіровоградщини скаржаться на здоров’я через “передозування” сільськогосподарськими хімікатами

Фото: Держпродспоживслужба

Останнім часом до установ держпродспоживслужби області надходять численні скарги від мешканців Кіровоградщини на погіршення самопочуття, на забруднення води в колодязях, городини у зв’язку із застосуванням пестицидів у фермерських господарствах і в приватних домоволодіннях для обробки сільгоспкультур.

ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре наголошує на необхідності безпечного використання пестицидів та агрохімікатів, пише Перша електронна.

Найчастіше у своїх зверненнях заявники нарікають на: непоінформованість населення перед застосуванням отрутохімікатів; недотримання відстані до житлової забудови; використання пестицидів у вітряну та спекотну погоду; приховування інформації про можливу небезпеку для людей.

В області застосування пестицидів створює вагому еколого-гігієнічну проблему, адже ці засоби підвищують ризик захворювання всього населення, а надто дітей.

В організм людини пестициди потрапляють кількома шляхами: через дихальні шляхи, через шкіру та з продуктами харчування. Щоб звести до мінімуму негативний вплив отрутохімікатів на все живе, необхідно чітко виконувати інструкцію щодо їх використання. Зокрема, зберігати в безпечному місці, дотримуватися вимог щодо концентрації розчину, погодних і температурних вимог до обробки рослин, а під час роботи з цими засобами завжди вдягати захисний костюм тощо. По можливості краще використовувати низькотоксичні пестициди.

У домашніх умовах можливо знизити надходження пестицидів в організм. Дуже важливо придбані будь-які овочі і фрукти добре промивати в проточній воді або на 10-15 хвилин замочувати в холодній воді. Садівникам і городникам, по можливості, зменшити використання пестицидів для обробки своїх ділянок.

Довідково:

Згідно з Законом України “Про пестициди і агрохімікати”, пестициди – всі ті хімікати, що використовуються для знищення шкідників, а агрохімікати – добрива, що використовуються для хімічної меліорації ґрунтів. Найбільш поширені та найбільш ефективні отрутохімікати хлорорганічної, фосфорорганічної і ртутьорганічної груп. У сільському господарстві пестициди застосовують у різних видах і субстанціях – порошок, газ, емульсія, аерозоль, розчин. Залежно від виробничого призначення розрізняють кілька груп отрутохімікатів. Серед них найбільше значення мають: інсектициди (знищують шкідливих комах), бактерициди і фунгіциди (впливають на бактеріальні та грибкові збудники хвороб рослин); акарициди (знищують кліщів), зооциди (знищують гризунів); нематоциди (знищують молюсків і слизняків) та гербіциди (знищують бур’яни, а також використовуються для протруювання насіння). Використання отрутохімікатів потрібно суворо контролювати, адже великі дози їх шкідливі як для людини, так і для навколишнього середовища.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар