Погоджувальна нарада напередодні сесії міськради Кропивницького: максимум емоцій, мінімум конструктиву

Сьогодні, 14 червня, у міськраді Кропивницького на погоджувальну нараду напередодні сесійного засідання зібралися очільники депутатських фракцій та керівництво міста. Поміж купи звинувачень, дискусій та емоцій обранці громади у підсумку так і не змогли знайти спільну мову.

На початку засідання міський голова Андрій Райкович озвучив перед присутніми перелік запитань, які планують винести на розгляд депутатів, і попросив керівників фракцій озвучити свої зауваження та пропозиції.

Депутат міськради Олександр Цертій, представник так званої “демократичної опозиції”, заявив, що міський влада не виконує жодної з вимог, під якими підписалися понад 27 тис. кропивничан. Зокрема, вони стосуються надання дозволів на відключення від централізованого опалення, встановлення порогів у 30 тис. грн при проведенні публічних закупівель через Prozorro та повернення до попереднього тарифу на проїзд у громадському транспорті.

“Безумовно, дуже багато питань, які запропоновані Вами до розгляду у порядку денному сесії потребують негайного розгляду. Ви знаєте про вісім вимог, під якими підписалися 27 тис. мешканців нашого міста. Зокрема, п’ять з цих вимог не потребують будь-яких сесійних рішень – їх виконання залежить виключно від Вашої доброї волі”, – звернувся Цертій до міського голови.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович відкинув усі звинувачення і наголосив, що наразі міська влада у всіх цих питаннях діє виключно згідно з законодавством України.

“Усі ваші заяви є політичними і не мають під собою економічного підґрунтя. Якщо ви маєте конкретні факти, які свідчать про склад злочину, зверніться будь ласка до правоохоронних органів”, – відповів міський голова.

Також з уст ще одного представника так званої “демократичної опозиції” Сергія Бойка пролунали звинувачення у підтасуванні рішень конкурсної комісії про призначення на посади у міськраді.

На ці претензії емоційно відреагувала заступниця міського голови Альвіна Бондаренко, яка очолює цю комісію. Вона зажадала від депутата конкретних фактів зловживань, про які той говорить.

Їхні емоції намагався вгамувати Андрій Райкович, який наголосив на тому, що дискусії мають вестися навколо організації роботи майбутньої сесії, а не перетворюватись на “бабський базар”.

Але і після цього заклику дискусія не перейшла у конструктивне русло. Опозиційні депутати закликали міського голову повернути попередній тариф на проїзд у громадському транспорті у розмірі 3,50 грн, адже міськрада скасувала рішення виконкому, згідно з яким ціна зросла до 4,50 грн. На це міський голова відповів, що зараз у суді розглядається позов одного з перевізників міста щодо скасування цього рішення міськради, тому повернути старий тариф наразі неможливо.

До критики міської влади також долучився опозиційний депутат Володимир Смірнов. Він розкритикував політику державних закупівель і піддав сумніву компетентність очільника комунального сектору міста. Також Смірнов висловив думку, що міський голова не шукає виходу з критичної ситуації у міськраді і не шукає діалогу з опозиційними депутатами.

“Сьогодні не видно будь-якого намагання знайти компроміс і почати діалог. На всі вимоги у вас є позиція “це не треба, це безглуздо, це політичні заяви, з цим у нас все по закону, з цим у нас все добре, і взагалі, у нас все добре, ми краще знаємо, бо ми топ-менеджери”. То я вам скажу, що у нас не все так добре”, – заявив Володимир Смірнов.

Відповідаючи на звинувачення від опозиційних депутатів, Андрій Райкович повідомив, що їхній колективний запит є у порядку денному майбутнього сесійного засідання.

“Питання номер 24 порядку денного сесійного засідання передбачає обговорення і розгляд вашого колективного депутатського звернення. Там є всі ваші вимоги”, – наголосив міський голова.

Не обійшлося сьогодні і без питань декомунізації. Громадський активіст Ігор Козуб, у притаманній йому емоційній формі, звинуватив міську владу у затягуванні перейменування міської ради.

Після тривалих дискусій, звинувачень та емоцій міський голова оголосив про завершення погоджувальної наради. Депутати, так і не дійшовши згоди щодо спільної роботи під час сесії, збиралися виходити, але їх зупинили представники громадськості.

Ветеран АТО, член ГО “Бойове братство” Олег Кокуленко звернувся до обранців громади з емоційною промовою. А на початку свого спічу АТОвець попросив усіх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять старшого сержанта Євгена Яловця, який загинув 11 червня під час обстрілів на Донеччині, а сьогодні був похований на Алеї слави Рівнянського кладовища і пам’ять 49-ти військових, які загинули у ніч з 13 на 14 червня 2014 року внаслідок обстрілу терористами ЛНР літака Іл-76.

“Ми зараз спеціально прийшли подивитися і побачити, кого ви чуєте, а кого ви слухати ніколи не хочете. Я вже говорив Вам, Андрій Павлович, ми не воювали на Сході за вас, не воювали за Табалова чи Порошенка. Ми воювали там за дітей, які писали нам туди листи і малювали малюнки. Сховалися ви за спинами цих дітей, чи ви опинилися за спинами цих дітей для більш серйозних справ, вирішувати вам”, – звернувся Олег Кокуленко до міського голови.

Не оминув учасник АТО своєю увагою і персону секретаря міськради.

“Андрій Олександрович, коли ви прийшли на пост секретаря, обіцяли, що у більшості буде 30 депутатів. За елементарними підрахунками, туди мали входити різні політичні сили. Так досягніть цього результату! Зберіться всі разом, почуйте один одного. Якщо вам для цього потрібно набити морди один одному – набийте, але вийдіть до людей з консолідованим спільним рішенням”, – звернувся Олег Кокуленко до Андрія Табалова.

Після цього погоджувальна нарада завершилася. Міський голова і більшість не знайшли спільної мови з демократичною опозицією. Кожна сторона залишилась при своїй думці і не відступала від неї ні на крок. Питання, чи вдасться депутатам і міському голові порозумітися на наступному засіданні міської ради, залишається відкритим. Це засідання планують провести наступного вівторка, 20 червня.

Нагадаємо, минуле засідання міської ради після декількох перерв, сварок та бійок у сесійній залі закрили так і не розпочавши роботу.

 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Погоджувальна нарада напередодні сесії міськради Кропивницького: максимум емоцій, мінімум конструктиву

  1. Похоже доиграются и одни и другие. Победителями будут не большинство и меньшинство, а люди, не получающие зарплат с начала года по вашей вине.
    Для нынешних депутатов и руководства города 20 июня может стать завершающим рабочим днем в горсовете, такой вариант не исключен.
    Терпение людей без заработанных денег не вечно. Помните об этом.

Коментарі заборонені.