Скільки благодійних внесків збирають у медзакладах Кропивницького

фото: bug.org.ua

За три місяці 2017 року до спеціального фонду міського бюджету від лікувально-профілактичних закладів надійшло 2,438 млн грн. Сума склала більше половини обсягу коштів, які надійшли до спецфонду, де акумулюються власні надходження медзакладів.

Центр медіарозслідувань «Прозоро» вирішив розібратися, які заклади найбільше збирають благодійних внесків і чому саме ця стаття надходжень становить левову частку у спецфонді.

Як повідомили на інформаційний запит Центру в управлінні охорони здоров’я, на 2017 рік було заплановано обсяг спеціального фонду, де збираються власні надходження медичних закладів, у розмірі 4,59 млн грн. В офіційному звіті на сайті управління охорони здоров’я йдеться, що у І кварталі цього року до фонду було залучено 3,014 млн грн. Ця сума становить 65,7 % річного плану, та на 433,5 тис грн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

У відповіді управління повідомило, що власні надходження медичні заклади міста формують за рахунок реалізації власного майна, передачі своїх приміщень в оренду, надання платних послуг, а також від отримання дарунків, грантів та благодійних внесків. Під платними послугами, що надають заклади, мається на увазі перелік платних медичних послуг, що затверджений постановою Кабміну від 17 вересня 1996 року № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах». Мова йде про медогляди у КЗ «Центральна міська лікарня» та «Поліклінічне об’єднання м.Кіровограда», що проходять жителі міста при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів (крім випадків, коли медичні огляди проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості), медичні огляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами, а також відповідні періодичні профілактичні медичні огляди.

Найбільшими за обсягами серед власних надходжень поліклінік і лікарень є саме благодійні внески. Для порівняння, надходження лікувальних закладів від здачі своїх приміщень в оренду становлять лише 397,8 тис грн., від надання платних послуг – 164 тис грн., а дохід від благодійних внесків, грантів дарунків – 2,4 млн грн. При тому, що цього року жоден з лікувальних закладів не отримував грантових коштів.

Центр медіа розслідувань «Прозоро» запитав в управлінні інформацію щодо надходжень в розрізі кожного з комунальних медичних закладів, що перебувають у міському підпорядкуванні. Відповідно до інформації серед закладів можна виокремити трійку лідерів, які перераховують до спеціального фонду найбільші суми коштів, серед яких і благодійні внески кропивничан. Ними є КЗ «Центральна міська лікарня м. Кіровограда», КЗ «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги», а також Пологовий будинок №1.

Як уточнила начальник міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук, управління не встановлює норми благодійних внесків, що збирають лікувально-профілактичні заклади міста, а лише збирає інформацію про надходження з усіх підпорядкованих закладів. У фінансово-економічному відділі управління зауважили, що і самі заклади не встановлюють планових показників надходжень від добровільних внесків, а звітують лише за фактично зібрані кошти.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар