У Кропивницькому понад 700 медичних працівників навчать бути толерантними до людей, які живуть з ВІЛ

25 травня у Кропивницькому розпочалася серія тренінгів, спрямованих на формування толерантного ставлення серед медичних працівників до людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп найвищого ризику.

Про це Першій електронній повідомили представники КОВ ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ».

Участь у першому тренінгу взяло близько 30 медичних працівників пілотних закладів охорони здоров’я Кропивницького, які працюють в рамках проекту RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України». Загалом, до кінця вересня 2017 року пройдуть навчання 720 медичних працівників з шести пілотних закладів охорони здоров’я Кропивницького.

Під час одноденних тренінгів тренери ставлять за мету змінити ставлення медичних працівників до людей, що живуть з ВІЛ, та до представників груп найвищого ризику щодо інфікування на ВІЛ, для надання якісних послуг та зниження стигматизації та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, в закладах охорони здоров’я. В свою чергу, це сприятиме більшій кількості пацієнтів з ВІЛ, які звертаються за медичними послугами, і отримують якісну медичну допомогу на рівні з іншими пацієнтами.

«Мета була – змінити ставлення медичних працівників до людей, які живуть з ВІЛ та груп найвищого ризику. Це потрібно для зниження стигми та дискримінації у суспільстві. Учасники задавали дуже багато питань, були дискусії. Всі відзначили необхідність подібного тренінгу, він був актуальним», – зазначила Галина Горенко, тренер проекту, головний лікар КЗ «Кіровоградського обласного протитуберкульозного диспансеру».

«Матеріал подавався доступно. Для медичних працівників була корисною інформація юридичного характеру. Зокрема, розгляд законодавства України у сфері охорони здоров’я та протидії ВІЛ: розгляд Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених ВІЛ, та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ», – відзначила учасниця тренінгу Лариса Свириденко, головний лікар КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1».

«Була цікава тема щодо законодавчої бази, постконтактної профілактики ВІЛ, і взагалі, шляхи передачі: що безпечно, що ні. Кожен отримав для себе чимало корисної інформації», – прокоментувала Олена Чавикіна, заступник головного лікаря з медичної частини КЗ «Поліклінічне об’єднання м. Кіровоград».

«Під час тренінгу ми намагалися допомогти учасникам переглянути власні думки, переконання, ставлення та поведінку щодо людей, які живуть з ВІЛ, і представників груп найвищого ризику, та їх вплив на професійну поведінку. Безперечно, було ознайомлено учасників із нормами законодавства у сфері охорони здоров’я та протидії ВІЛ/СНІД в Україні, розглянуто права людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп найвищого ризику, і медичних працівників, їх обов’язки, вимоги надавати якісні медичні послуги інфікованим пацієнтам. Було проаналізовано причини виникнення таких явищ як стигматизація та дискримінація, усвідомлено наслідки стигматизації людей, що живуть з ВІЛ, і представників груп найвищого ризику, як для самих пацієнтів, так і для суспільства в цілому», – резюмує координатор проекту Володимир Бочаров-Туз.

Тренінги організовують та проводять Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» в рамках проекту RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар