В одній із кропивницьких шкіл створять навчально-реабілітаційне відділення для особливих дітей

зображення: np.pl.ua

Одну із кропивницьких шкіл планують перетворити у навчально-виховне об’єднання до складу якого увійде навчально-реабілітаційне відділення для особливих дітей. Створення такого відділення є результатом співпраці активістів ГО “Життя без обмежень” та управління освіти міської ради Кропивницького.

Про це сьогодні, 23 травня, під час прес-сконференції у міськраді повідомили начальник управління освіти Лариса Костенко та начальник відділу сім’ї та молоді Людмила Дорохіна, передає кореспондент Першої електронної. На прес-конференції також були присутні ініціатори створення навчально-реабілітаційного відділення для особливих дітей – голова ГО “Життя без обмежень” Анна Бондарєва та її заступниця Любов Скрипниченко. Вони обидві є матерями особливих діток.

“Нами запланована реорганізація однієї із загальноосвітніх шкіл міста у навчально-виховне об’єднання до складу якого увійде навчально-реабілітаційний центр. Ми вже склали новий статут навчального закладу з яким ви за тиждень зможете ознайомитись на сайті міської ради. Спочатку статут затвердить виконком, а потім його винесуть на сесію міськради.
В кінці цього, або на наступному тижні ми поїдемо з проектантами і подивимось, які перші роботи нам необхідно там зробити, щоб восени вже розпочав роботу цей центр”, – розповіла Лариса Костенко.

Голова ГО “Життя без обмежень” Анна Бондарєва, представники якої були ініціаторами створення такого закладу наголосила, що це відкривається не навчально-реабілітаційний центр, а лише навчально-реабілітаційне відділення при навчальному закладі.

“Це відділення, я б його не називала навчально-реабілітаційним, воно просто буде або реабілітаційне, або корекційне. Тому що навчально-реабілітаційний центр має мати в собі певні відділення і на початку нашої співпраці ми ще не можемо організувати ту діяльність, яка відповідала б положенню подібної установи. Але з чогось потрібно починати і ми вдячні за те, що нас почули і наші діти матимуть можливість і навчатися і проходити реабілітацію в одній установі”.

Любов Скрипниченко звернулась до батьків здорових дітей, які навчаються у цій школі з проханням спокійно поставитись до створення такого відділення для особливих дітей у їх навчальному закладі.

“Зараз у людей різні настрої. Усі ми знаємо, що батьки здорових дітей завжди боялися сусідства з особливими дітьми. Але в освіті наразі йде така тенденція, що сховати своїх дітей від їхніх однолітків з інвалідністю аж ніяк не вийде, тому що двері кожної школи відкриті для таких дітей. У будь-якій школі і будь-якому класі може з’явитися така дитинка.
Щодо наших особливих дітей дуже багато міфів, пересторогів, через те, що не розуміють їх особливостей. Тому ми запрошуємо усіх бажаючих батьків здорових дітей на загальні збори під час останнього дзвоника. Наша організація досить давно працює, у нас є дітки з різними вадами, тому ми трішки розвіємо міфи щодо них. Я думаю, що після зустрічі зніметься напруга з цього приводу.

На думку Любові Скрипниченко, такий заклад, де особливі дітки можуть навчатися і проходити реабілітацію дуже потрібен нашому місту. Саме у такому відділі діти з інвалідністю можливо матимуть більш повноцінне спілкування, ніж в інклюзивному класі:

“Моя дитина навчалася 4 роки у інклюзивному класі і 1 рік на індивідуальній формі, і саме тому я була одним з ініціаторів створення такого закладу. У особливих дітей в інклюзивних класах всерівно друзів немає. Тільки у молодших класах іншим діткам цікаво чимось допомогти, десь посприяти їх особливому однолітку, але коли вони стають старшими, все кардинально змінюється. Дорослі зовсім інакше реагують на людей з вадами. А підлітковий вік він дуже жорстокий і дуже легко привити дитині невпевненість у собі і зламати долю такій дитині.
Я вважаю, що якщо батькам дітей з більш легкими вадами сподобалося навчання в інклюзивному класі, то вони мають право на свій вибір. Але має бути такий заклад, де дитина почуватиме себе комфортно, де навчання буде поєднане з реабілітацією. У такому закладі особливі дітки можливо отримають більш повноцінне спілкування, ніж в інклюзивному класі. Ці діти вони краще розуміють один одного і більше між собою спілкуються, ніж зі здоровими дітьми. Так є насправді, тому що це перевірено на моїй власній дитині”.

Представниці ГО “Життя без обмежень” розповіли, що майбутнє НВО з навчально-реабілітаційним відділенням для особливих дітей представлятиме собою школу, де лише на першому поверсі будуть спецкласи для таких діток. Там вони торимуватимуть освіту і проходитимуть реабілітацію.

Тобто, діти з вадами будуть зосереджені поряд з такими ж як вони, але і поряд зі здоровими дітьми. У багатох заходах вони братимуть участь разом.

Це навчально-реабілітаційне відділення почне працювати вже з 1 вересня цього року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар