Держпродспоживслужба Кіровоградщини виявила масу небезпечних порушень організації харчування у навчальних закладах області

зображення: poradum.com

У ході перевірок організації харчування і харчоблоків у навчальних закладах області Держпродспоживслужба Кіровоградщини виявила багато грубих і небезпечних порушень, які за відповідних умов вони могли б сприяти спалахам інфекційних кишкових захворювань.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба області.

Практично в усіх навчальних закладах області протягом березня-квітня робочими комісіями, що були створені при райдержадміністраціях та міськвиконкомах, перевірені стан організації харчування і харчоблоки в навчальних закладах. Ця робота була ініційована Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з метою виявлення недоліків у роботі харчоблоків, в організації харчування та своєчасного їх усунення – до оздоровчої кампанії. Усе це має працювати на запобігання гострим кишковим інфекціям, правильну організацію здорового харчування дітей.

На харчоблоках зафіксовано наступні порушення: не дотримуються строки реалізації сировини та харчових продуктів; вони приймаються до навчальних закладів без товарно-транспортних накладних та супровідних документів, які повинні підтверджувати їх походження, безпечність та якість; недостатня кількість холодильного обладнання для зберігання продуктів, які особливо швидко псуються; високотемпературне обладнання (духові шафи) не проходить обов’язкову метрологічну повірку; порушуються терміни проходження обов’язкових медичних оглядів та гігієнічного навчання працівниками харчоблоків; не оформлені санітарні паспорти на колодязі, які забезпечують питною водою навчальні заклади; на харчоблоках відсутня гаряча проточна вода.

Порушення в організації харчування дітей наступні: не визначено відповідальних осіб за організацію харчування в закладах; не погоджуються з територіальними управліннями держпродспоживслужби примірні двотижневі меню; не дотримується асортимент продукції в шкільних буфетах (реалізуються цукерки, в Бобринецькій школі № 1 – навіть з вичерпаним терміном придатності. А в Онуфріївській – взагалі канцтовари); видача готових страв проводиться без зняття проби особою, відповідальною за організацію харчування; відсутня або ведеться не за формою обліково-звітна документація з організації харчування, записи в журнали вносяться наперед; відсутні технологічні картки, картки-розкладки на кожну страву, що готується на харчоблоці; не забезпечено дотримання санітарних норм і правил у приміщеннях, де зберігаються продукти харчування, продовольча сировина і тара (це недостатня кількість підтоварників та стелажів, незадовільний санітарно-технічний та санітарно-гігієнічний стан); при зберіганні сировини та харчових продуктів не дотримуються умови товарного сусідства; не забезпечені сучасними миючими та дезінфікуючими засобами, дозволеними до використання МОЗ України, або їх недостатньо; не проводиться профілактична дератизація та дезінсекція.

Найбільше порушень виявлено в Кіровоградському, Бобринецькому, Компаніївському та Олександрійському районах. Небагато, але грубих порушень, зафіксовано в організації харчування в навчальних закладах Благовіщенського, Гайворонського, Новгородківського районів та міста Олександрії.

Результати обстежень доведені до керівництва закладів, надані рекомендації щодо виправлення ситуації. В деяких містах і районах вже проведені наради з цього приводу, усуваються порушення.

Проблемним питанням є також робота харчоблоків деяких шкіл і дитячих садків на привозній воді.

Найголовніше – не допустити повторення порушень у подальшому. Саме відповідальність кожного працівника закладу за виконання своїх безпосередніх обов’язків убезпечить від порушень у дотриманні вимог нормативно-правових актів та чинного законодавства.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар