У Кропивницькому презентували два історичні романи

Учора, 11 травня, в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д.І.Чижевського відбулася презентація історичних романів «Білі бланкети» та «Смутна доба» відомого українського прозаїка і літературознавця Миколи Смоленчука.

Про це повідомляють на сайті Кіровоградської ОДА.

Дилогію Миколи Смоленчука було видано у рамках Державної програми «Українська книга», з метою популяризації літературної і наукової спадщини українського письменника. Ця подія має особливе значення, зважаючи, що за радянських часів автор зазнавав утисків від влади за своє прагнення донести до читачів правду про історію українського народу.

В основу роману «Смутна доба» покладені історичні події, що мали місце на території України наприкінці ХVІ – початку ХVІІ століть – в період протистояння Московського царства та Речі Посполитої. Автор демонструє шлях становлення українського суспільства в епоху середньовіччя, роль Запорізького козацтва, як потужної сили, що стає провідною верствою українського народу в боротьбі за збереження його ідентичності на історичній арені Європи. Також розповідає читачам про видатних діячів тогочасної України – Петра Сагайдачного, Іова Борецького та Костянтина Острозького.

У «Білих бланкетах» Микола Смоленчук висвітлює одну з яскравих, але маловідомих широкому загалу сторінок вітчизняної історії – народного повстання під проводом Криштофа Косинського, а також формування військового руху на чолі з одним із найталановитіших козацьких полководців середньовіччя Северина Наливайка.

Звертаючись до поціновувачів творчості письменника, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко повідомив, що у рамках обласної програми розвитку книговидання і книгорозповсюдження на 2016-2020 роки прийняте рішення видати у 2017 році ще одну книгу Миколи Смоленчука – «Степи полинові». Презентація чергового видання письменника відбудеться влітку цього року.

Також Сергій Коваленко відзначив, що обласна влада й надалі приділятиме значну увагу підтримці книговидання в області. За словами посадовця, минулого року на книговидання було профінансовано 225 тис. грн. із обласного бюджету, у нинішньому році передбачено 275 тис. грн.

Із ініціативою видати історичні твори Миколи Смоленчука виступило місцеве видавництво «Імекс-ЛТД». Презентація відбулася у рамках обласного плану заходів із відзначення у 2017 році пам’ятної дати – 90-річчя від дня народження Миколи Смоленчука. У презентації книг взяли участь директор видавництва Тамара Самиляк, а також представники наукової та творчої еліти Кіровоградщини, які за життя знали письменника.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар