У Кропивницькому публічно дискутували про реформи виборчого законодавства

Своє бачення реформи виборчого законодавства запропонували учасники публічної дискусії «ВиборчаРеформаChallenge» у Кропивницькому, ініціатором якої виступили Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES).

Про це інформує прес-служба ОПОРИ.

Про особливості різних виборчих систем світу розповіла старша координаторка програм Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Надія Пашкова. Також вона провела порівняльний аналіз мажоритарної, пропорційної та змішаної виборчих систем.

У свою чергу радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба окреслила переваги та недоліки трьох зареєстрованих у Верховній раді законопроектів та двох Виборчих кодексів, які стосуються змін виборчого законодавства. Зокрема, йдеться про відкриті партійні списки, систему альтернативного голосування, коли виборець ставить бали усім кандидатам в бюлетені, швидке встановлення підсумків голосування, надання можливості голосувати внутрішньо переміщеним особам за місцем проживання тощо.

Про потребу постійно діючого виборчого кодексу для усіх видів виборів говорив і представник громадської організації «Асоціація Політичних Наук» Дмитро Сінченко. Також громадський діяч зазначив, що вкрай необхідними є зміни у регулюванні політичної реклами та формуванні складу виборчих комісій.

Нагадаємо, що Парламентська Асамблея Ради Європи рекомендує прийняття єдиного виборчого Кодексу та пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками, як одного з ключових індикаторів спроможності країни до реформ.

Питання професійності членів виборчих комісій піднімав і представник громадської організації «Варта Конституції» Володимир Гришко.

Представник партії ВО «Батьківщина» Дмитро Зубов переконаний, що мажоритарна система в сучасних суспільно-політичних умовах – це рудимент. А от закріплені місця у списках кандидатів у депутати сприяють партійній конкуренції і позитивно впливають на якісну складову майбутнього депутатського списку.

Депутат Кіровоградської міської ради фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Валентина Яремчук під час дискусії зауважила, що зміна виборчого законодавства не повинна залежати виключно від партій: «Якщо правила гри будуть міняти самі гравці, то громадянське суспільство від цього не виграє. Також правильно, що вибори до парламенту і до місцевих рад регулюють різні закони – інші стартові умови передбачають й інше регулювання».

Окрім цього, учасники публічної дискусії обговорили потребу змін до кримінального кодексу щодо виборчих злочинів, питання зменшення кількості депутатів парламенту, гендерної квоти та термінової потреби прискорення реформування виборчого законодавства.

Результати обговорень під час публічних дискусій, які проводяться в регіонах України, будуть систематизовані та надані на розгляд робочій групі з реформування виборчого законодавства, керівництву ВРУ, лідерам фракцій та народним депутатам.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар