У Кропивницькому відкрили народний пам’ятник Невідомому Солдату

Учора, 3 травня, напередодні Дня пам’яті і примирення на Старо-Балашівському цвинтарі урочисто відкрили пам’ятний знак на честь воїнів, які загинули у січні 1944 року, звільняючи село Лелеківку від нацистських загарбників. Кошти на народний пам’ятник зібрали силами місцевих мешканців, учнівського колективу школи № 15 та кількох благодійників.

Вшанувати героїчне минуле нашого народу і взяти участь у мітингу до могили Невідомому солдату прийшли жителі мікрорайону Лелеківський, учні та вчителі загальноосвітньої школи № 15, волонтери та військовослужбовці, а також міський голова Кропивницького Андрій Райкович, повідомляє прес-служба міської ради.

Кожного року учні разом з учителями доглядають могили невідомих героїв на Старо-Балашівському цвинтарі: прибирають, висаджують і поливають квіти, викорчовують поросль, підфарбовують. Але цього року силами місцевих мешканців, учнівського колективу школи № 15 та кількох благодійників були зібрані необхідні кошти і встановлено пам’ятний знак на братській могилі, що знаходиться на місцевому кладовищі. Ініціатором патріотичної акції став краєзнавець Сергій Колесник. А допомагали у встановленні обробленої гранітної глиби бійці 3-го окремого полку спецпризначення.

Право відкрити пам’ятник загиблим воїнам було надано міському голові Андрію Райковичу та місцевим старожилам Юрію Настоящому та Валентині Староселець.

“У нашому місті багато пам’ятників, меморіалів на честь подій Другої світової війни, на пошану наших дідів і батьків, які у 1945 році принесли Європі Велику Перемогу, – зазначив у своїй промові Андрій Райкович. – Будь-який пам’ятник, маленький чи великий – це символ нашої поваги до кожного, хто не повернувся з війни. Це треба не мертвим, це треба живим! Але народні пам’ятники, пам’ятні знаки – дорогого варті. В них особлива сила, оскільки вони свідчать, що пам’ять поколінь жива, що сьогодні всі люди зберігають в серцях велику повагу і любов до всіх солдат, які здобули Велику Перемогу над нацизмом. Ви зробили гарну справу, і за такий вчинок – щира подяка вам і низький уклін. Міська влада теж приділяє велику увагу ветеранам Другої світової. Завтра школярі разом з нами підуть до визволителів додому, а 8 і 9 травня ми відзначатимемо свято Перемоги. Наш народ, як ніхто, знає ціну миру, бо й сьогодні кращі сини віддають за свободу рідної землі свої життя. Вічна пам’ять солдатам Перемоги. Слава героям! Слава Україні!”.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих героїв, які віддали своє життя, захищаючи мир та спокій рідного краю. А кращі учні школи поклали до могили воїнам-визволителям гірлянду Слави та квіти.

Після завершенні урочистостей усіх учасників мітингу запросили до шкільного музею на екскурсію.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до У Кропивницькому відкрили народний пам’ятник Невідомому Солдату

  1. ” За честь, славу, за братерство,
    За волю Вкра1ни”.

    Т.Г.Шевченко

Коментарі заборонені.