Незвичайні травневі вихідні на Кіровоградщині: дивимося на казкові млини-палаци

Млин-палац / Фото: ukrainaincognita.com

Травневі вихідні дають чудову можливість поїхати в невелику подорож Україною. Адже для активного відпочинку на травневі свята є безліч маршрутів, про які туристи можуть навіть не здогадуватися. Українські Новини підготували підбірку цікавих місць Кіровоградської області, які варто відвідати.

“Монастирище”

У південній частині Кіровоградської області, між селами Інгульське і Завтурове розташований ландшафтний заказник загальнодержавного значення “Монастирище”. Його ще називають “український Стоунхендж”. Територія заказника займає стрімкі схили каньйону річки Інгул і прилеглі до неї ділянки.

Заповідник “Монастирище”

Урочище “Монастирище” розташований на місці, де річка Інгул прорізає гранітний щит і утворює крутий каньйон, посеред якого знаходиться велика скеля. Вона розділяє русло річки на дві частини, утворюючи гранітний острів. Висота скелі близько 20 метрів, довжина 50 метрів, ширина близько 30 метрів.

Тут можна побачити деякі рідкісні для області види рослин, занесені до Червоної книгу України. Звертає на себе увагу і різноманітний тваринний світ заповідника.

Млин в Тернівці

Тернівка – село в Новоархангельському районі Кіровоградської області. Тут туристів чекає прекрасна будівля водяного млина на річці Синюсі, яка (як багато водяних млинів) більше нагадує замок, ніж господарську будівлю, а ще дуже мальовнича долина Синюхи, зі скельними виходами (через що часто називають каньйоном). А найефектнішою є Біла скеля, яка за кольором швидше чорна.

Млин Бенчик. Фото: ukrainaincognita.com

Млин у Тернівці (і в сусідніх селах) називають Бенчик, мабуть, власником був якийсь Бенчик. Млин з бутового каменю (звичайного граніту), і має з боку берега три поверхи, а з боку річки – чотири. Русло Синюхи тут перегороджує гребля, значну частину води направляє в широкий кам’яний рукав, який колись крутив агрегати цього величезного млина.

Млин контр-адмірала на Ятрані

У селі Давидівка (Голованівський район) знаходиться млин контр-адмірала на Ятрані.

У 1910 році Олексій Абаза, якому належало село Давидівка, модернізував місцевий спиртзавод і добудував, побудований німецькими будівельниками в 1901 році, водяний млин у Давидівці.

Млин у Давидівці. Фото: ukrainaincognita.com

Біля млина була ще і олійниця, причому, вона працювала до останніх років. Млин чотириповерховий (четвертий поверх під самим дахом). Поряд з млином звели піч з височенною трубою (схожою на мінарет).

Луполове. Млин-палац

На березі Південного Бугу в селі Луполове (Благовіщенський район) стоїть будівля колишнього водяного млина, що нагадує замок.

Млин-палац. Фото: ukrainaincognita.com

Село Луполове було засноване у другій половині 18 століття. Дослідники припускають, що село заснував молдаванин Григорій Лупол (молдовською “Лупол” – “вовк”).

У кінці 19 століття власником земель навколо села був поміщик Костянтин Смирнов. Саме він і збудував чудову будівлю млина на березі річки. Варто відзначити, що Південний Буг у цьому місці тече двома рукавами, утворюючи острів. Млин звели на березі меншого рукава (лівого), який і крутив колеса.

Будівля триповерхова млина триповерхова, з каменю сірого кольору. Побудували її в стилі модерн з елементами історизму (саме тому він так схожий на палац).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар