Списування – неправомірна вигода: як школярі Компаніївщини вчилися жити без корупції

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Влад Диченко

У Компаніївському районі для школярів презентували мобільну виставку “Покоління вільне від корупції”. Історії хабарництва з телевізора і списування як неправомірна вигода – на таких звичайних прикладах учні вчилися жити без корупції.

Минулого тижня Компаніївська громадська організація «Взаємодія» у рамках проекту «Покоління вільне від корупції» презентувала однойменну мобільну виставку у Живанівському та Компаніївському відділеннях КЗ «Компаніївське НВО». Даний проект, у свою чергу, реалізовується громадською організацією «Регіональний центр євроінтеграційних проектів» (ГО РЦЄП) м. Рівне в рамках більшого – «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», за фінансової підтримки Європейського Союзу. ГО РЦЄП є автором і власником експонатів виставки.

Корупція може бути зовсім близько

Під час презентації голова ради ГО «Взаємодія» Олена Мірхайдарова ознайомила учнів 9-11 класів з проектом Громадської організації «Регіональний центр євроінтеграційних проектів» (ГО РЦЄП) м. Рівного «Покоління вільне від корупції» та з правовим глосарієм, а також  розповіла про мету виставки «Покоління вільне від корупції». Виставку презентували у форматі питання-відповідь:

“Ми питали у дітей: що таке корупція, неправомірна вигода. Також шукали синоніми слову “корупція”. І приводили ситуації. Спочатку діти приводили приклади корупції, але тільки ті, про які чують по телевізору. І, коли ми почали говорити, чи займаються вони корупційними діями, діти сказали, що ні. Але тоді ми перейшли до теми “списування”. І школярі зрозуміли, що це теж неправомірна вигода. Той, хто списав – отримав користь. І той, хто дав списати – також. Наприклад, почав користуватися більшим авторитетом. І діти почали говорити про те, що треба навчати жити без корупції змалечку. Зараз вони виявляють готовність жити без корупції, але, на жаль, немає впевненості у дітей, що і після закінчення школи вони будуть настільки ж міцно стояти на своєму”, – розповіла Першій електронній Олена Мірхайдарова.

У Компаніївському районі відбулося дві презентації виставки

Загалом виставку було презентовано двічі. У обох відділеннях НВО роботу координували представники школи.

У Живанівському відділенні вчитель історії, член ГО «Взаємодія» Сергій Дишловий ознайомив учнів 8-11 класів з матеріалами виставки та розповів про прояви корупції в Україні та її наслідки для суспільства та держави. Особливу увагу доповідач звернув на те, як не стати жертвою корупції.

“Під час спілкування старшокласники знайомилися з основними юридичними поняттями, пов’язані з корупційними діями, читали нормативно-правові акти України та міжнародні документи, спрямовані на протидію корупції. Слухачі отримали інформацію про діяльність головних державних органів протидії корупції (НАБУ, НАЗК, САП)”, – додала Олена Мірхайдарова.

У Компаніївському відділенні відкрила захід завідувач відділення КЗ «Компаніївське НВО» Наталія Потєхіна, яка закликала учнів бути небайдужими до проблеми корупції в нашій державі і висловила особисте негативне ставлення до даного явища в українському суспільстві.

Наталя Потєхіна

До презентації виставки у ролі доповідачів приєдналися і учні – Влад Диченко та Ольга Іващенко.

“Приємно, що учні самі виявили бажання взяти участь у проведенні даної виставки і доступно донесли інформацію до своїх однолітків про те, що молодь повинна не лише сама боротися з корупцією, а й закликати до цього усіх громадян України, щоб не марно віддані були життя героїв Небесної сотні та героїв АТО, щоб наша країна могла стати справжньою європейською державою”, – каже Олена Мірхайдарова.

Влад Диченко

На виставці були присутні і представники місцевої влади. Компаніївський селищний голова Олександр Маслюков закликав старшокласників рівнятися на досвід передових країн Європи, щоб у майбутньому наша держава змогла б досягти високого розвитку. Начальник фінансового відділу Компаніївської РДА Юрій Панасюк також висловив побажання проводити більше подібних виставок не лише для молоді, а й для учнів середніх і початкових класів, щоб змалечку діти звикали жити у правовому суспільстві і виховувати високі людські чесноти, серед яких немає місця корупції і хабарництву. Головний спеціаліст у справах освіти, сім’ї та молоді Юлія Стеценко звернула увагу на важливість висвітлення даної проблеми.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар