Якщо лікар відмовляє у допомозі через ВІЛ, що робити?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація

У Марини було захворювання носоглотки, яке потребувало оперативного втручання. Вона здала всі необхідні аналізи, домовилася про час і дату операції, а потім повідомила медику про свій ВІЛ-статус…

– Як відповідальна людина, з метою безпеки я попередила лікаря. До того ж, я принесла довідку про рівень вірусного навантаження, яку мені видали у СНІД-центрі. У довідці було зазначено, що я приймаю лікування, з допомогою якого передача ВІЛ практично не можлива і моя кров безпечна. Спочатку я отримала не конкретну відповідь. Лікар мені сказав: «Знаєте, мені потрібно подумати». А вже наступного дня мені відмовили в операції… Лікар знайшов причину для відмови, мовляв, мій імунітет не витримає наркозу. А я знаю багатьох ВІЛ-позитивних жінок, які народжували дітей шляхом кесаревого розтину і наркоз ніяк не вплинув на їхній імунітет. Мені стало дуже не приємно, я хвилювалася, відчувала себе винною. Тоді я звернулася за медичною допомогою у приватну лікарню, де не виникло зайвих питань чи відмов від операційного втручання. Там мені зробили операцію без проблем, – Марина ділиться, як свого часу потерпіла дискримінації від медиків.

Таких історій працівникам Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» доводиться чути чимало від людей, які живуть з ВІЛ. Вони звертаються до організації з різними питаннями і зокрема: як закон гарантує людям, які живуть з ВІЛ, право на якісну медичну допомогу, що робити, аби інформація про ВІЛ-статус пацієнта не була незаконно розголошена медичним працівником.

– Право на належну медичну допомогу в першу чергу гарантує ст. 49 Конституції України та інші закони. Це означає, що кожна особа має право на охорону здоров’я, кваліфіковану медичну допомогу, вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій. Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (ст. 78) передбачено обов’язок медичних працівників надавати своєчасну та кваліфіковану медичну і лікарську допомогу. Крім того, статтею 16 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ», прямо передбачено, що забороняється відмова у наданні медичної допомоги та обмеження інших прав на підставі ВІЛ-позитивного статусу людям, які живуть з ВІЛ, а також обмеження прав їхніх рідних і близьких на цій підставі. Тому така відмова може тягнути за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 139 Кримінального кодексу України. У разі оскарження протиправних дій – лікарня або її уповноважена посадова особа має вжити заходів щодо поновлення порушених прав, захисту законних інтересів та відшкодування заподіяної шкоди пацієнту, – консультує юрист та керівник відділу аналітики та адвокації КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Костянтин Данильченко.

У відповідь на чисельні запити клієнтів організації, Кіровоградська мережа ЛЖВ розпочала реалізацію проекту «Через зниження стигми до своєчасного виявлення та ефективного лікування ВІЛ» за фінансової підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» в рамках реалізації проекту RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Як відзначає Голова Правління КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Юлія Чабанюк, наразі благодійна організація підписала ряд офіційних документів із медичними закладами міста («Поліклінічне об’єднання м. Кіровограда», «Центральна міська лікарня», «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги», центри первинної медико-санітарної допомоги №2 та №1, обласний протитуберкульозний диспансер), які передбачають заходи з підвищення рівня толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних пацієнтів та представників груп ризику щодо інфікування ВІЛ, стигматизації пацієнтів, які живуть з хронічним захворюванням «ВІЛ-інфекція».

– У разі порушення прав на медичну допомогу пацієнти з числа людей, які живуть з ВІЛ та представники груп найвищого ризику можуть звернутися безпосередньо до нашої організації, отримати юридичну консультацію чи скористатися допомогою юриста при розгляді випадку безпосередньо у закладі охорони здоров’я, де це сталося.  Наша адреса: м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2 (Будинок побуту), 6 поверх, кабінет 14. Телефон: (0522) 24 – 69 – 04.  Е-mail: kovlgv@ukr.net, – наголосила Юлія Чабанюк. –ВІЛ-позитивний пацієнт повинен знати свої права, щоб отримувати належну медичну допомогу. Тому ми звертаємося із закликом не мовчати, а розповідати нам про подібні випадки!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар