Олександрійський умілець виготовляє енергоощадні котли, які працюють на смітті

54-річний Петро Філоненко з Олександрії ось вже п’ятий рік поспіль майструє енергоефективні піролізні котли, які працюють на смітті.

Користуються вони неабияким попитом у різних регіонах України, бо їх переваги очевидні, пише у своєму блозі Наталія Луценко.

Для роботи таких котлів потрібне виключно низькоякісне паливо. Зокрема, солома, тирса, щіпа, опале лисття, побутові відходи чи відходи з елеваторів. Можна використовувати усе, окрім гуми і кам’яного вугілля. А це – суттєва енергоощадність. «Плюс» до всього піролізні котли від Петра Філоненка майже вдвічі дешевші, ніж заводські.

Паливо у цих котлах не горить, а тліє і тому його на довго вистачає. Наприклад, 30 кг дров у них спалюється за 18 годин і при цьому обігрівається щонайменша 100 м² площі. А якщо ті ж дрова спалювати у звичайних твердопаливних котлах, то їх вистачить лише на 7-8 годин.

До речі, шкідливих викидів під час роботи піролізних котлів Петра Філоненка немає, чого не можна сказати про звичайні – твердопаливні.

Збирає їх олександрійський умілець «з нуля». За п’ять років конструювання багато чого в них модернізував і вдосконалив. Перші, як сам каже, були тільки для себе й родичів, а потім – для людей, які активно ними цікавляться та замовляють.

Нині за «Філінами» (так майстер називає свої вироби) приїздять покупці не лише з Олександрії і Олександрійського району, а й з інших куточків нашої країни. Вартість побутового котла на даний час складає 22-25 тисяч гривень. Гарантія – 2 роки.

Реалізується дана продукція через приватне підприємство «Авторемонтна майстерня Петра Філоненка». Виготовляє її раціоналізатор разом із 30-річним сином Олегом.

За весь період спільної роботи родина Філоненків змайструвала до сотні піролізних котлів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар