Кропивничанин став найдивакуватішим колекціонером в історії України

скріншот із відео

Звичайний електрик Олександр Ільїн з Кропивницького став найдивакуватішим колекціонером в історії України.

Про це пише “24 канал”.

Мама Олександра Ільїна походила з дворянського роду, тож могла передати у спадок деякі цінні речі. Олександр самотужки вивчав, як реставрувати картини та книжки. Його знайомі розповідали, що він міг влаштувати іспит навіть професійним мистецтвознавцям та історикам.

Деякий час чоловік працював реставратором у Києво-Печерській лаврі. У керівництва Ільїн попросив, щоб замість грошей з ним розраховувалися книжками. Перед закриттям Лаври, у 1961 році, Олександр виніс 114 стародруків, і, за деякими даними, навіть частину мощей. Ченці не заперечували, бо хтозна, що з цими реліквіями могли зробити комуністи.

Після повернення до Кропивницького, чоловік знов влаштувався електриком. Під час роботи в помешканнях українців Олександр Ільїн виторговував та купував раритетні речі, які господарі тримали у квартирах.

Масштаби скарбів звичайного українця стали відомі тільки після його смерті у 1993 році. Тоді у книжкових магазинах колекціонери виявили рідкісні книги, які точно належали Ільїну. Чутки дійшли до правоохоронних органів. Оскільки ні дружини, ані дітей чоловік не мав, ордер на конфіскацію майна знайшовся швидко.

У будинку, де прогнила підлога, протікала стеля, а опалювали простою пічкою, 4 дні вивозили раритети: телескоп Ґалілео Галілея, візантійські мозаїки, Острозьку Біблію й особисту Біблію Катерини ІІ, рукописи Гоголя й Пушкіна, вироби Фаберже, 200 кілограмів столового срібла та античну бронзу.

Мистецтвознавці встановили вартість колекції, яка становила від 1 до 40 мільярдів доларів. Зараз скарби незвичного електрика можна побачити у музеях Дніпра та Кропивницького.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар